Прочитај ми чланак

Миливојевић демонтирао изборе у Зајечару и Косјерићу: Све као у Лучанима

0

Политиколог Цвијетин Миливојевић изјавио је данас да на изборима који се спроводе по правилима Александра Вучића не може да победи нико други осим Српске напредне странке (СНС).

– Без обзира на резултате у Косјерићу и Зајечару, СНС је јуче забележила пораз јер је покушала да изгура још једне изборе без опозиције и без равноправних изборних услова – рекао је Миливојевић за агенцију Бета.

Додао је да је СНС организовала „недемократске“ локалне изборе у тренутку када је добила још једну „пресуду“ Европског парламента да у Србији нема политичког плурализма и када је обнародован почетак разговора власти и опозиције о равноправним изборним условима.

– У таквој ситуацији је било бесмислено организовати било какве изборе, осим ако није био циљ да се грађанима Србије и међународној заједници још једном стави до знања да власт не занимају ставови Европске уније (ЕУ) и захтеви опозиције. Да је било и мало памети у врху власти, избори у Косјерићу, Зајечару и Прешеву не би били одржани – казао је Миливојевић.

Коментаришући резултате локалних избора, подсетио је да опозиција у Зајечару има јако упориште и да је победила на претходним локалним изборима, али да је гласаче „превеслао“ Бошко Ничић који се касније приклонио СНС-у.

– Косјерић је мало место у коме се сви познају, и у тој вароши СНС није имала проблем да изврши притисак на већину бирачког тела да изађе на гласање – рекао је Миливојевић.

Нагласио је да је ирелевантно то колико је СНС избројала да је освојила гласова.

– Јучерашње изборе није пратило или контролисало ниједно независно тело, што свакако баца сумњу на регуларност изборног процеса. Активисти СНС су ишли од врата до врата и вршили притисак на гласаче, већина медија је била у функцији партије на власти, а у кампањи су били ангажовани и државни функционери – оценио је политиколог.

Миливојевић је рекао да су и јучерашњи избори личили на Лучане из 2018. године, када су на бираче извршили „страховит“ притисак људи који нису били из те вароши.