Прочитај ми чланак

Миливојевић: Да ли ће се лидер повући до 31. марта?

0

Вече уочи седница Председништва Српске напредне странке, на Инстаграм профилу будућностсрбије објављено је како председник Александар Вучић проводи време као „обичан човек“.

Објављено је како Вучић седи у винском подруму својих родитеља уз поруку „ретке су вечери када се смејем и опуштам“. Ова фотографија је још једна у низу оних којима се истиче председниково интересовање за виноградарство и љубав према вину.

То су и својеврсне политичке поруке, темпиране поводом битних момената као што су летошње објаве из воћњака уочи формирања Владе Србије.

Подсетимо, и састав министара је такође први објавио Вучић након седнице Председништва СНС, иако би по уставним и демократским правилима та дужност требало да припадне тадашњем мандатару, а садашњој премијерки Ани Брнабић.

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић објашњавајући када по правилу заседа Председништво СНС, истиче да се то дешава онда када „председник Вучић има потребу да се консултује сам са собом“.

Миливојевић наводи да Вучић противуставно врши функције председника државе и шефа странке али и да је обећао да ће се повући са функције лидера СНС до краја марта 2021. године.

То је, по оцени Миливојевића, требало да буде главна тема седнице Председништва, уколико Вучић намерава да испуни ово обећање.

– Председник Вучић је максимално злоупотребљавао двојство функције, па уместо да се као председник Републике консултује са председником највеће странке, он се консултује сам са собом. Овај састанак Председништва СНС је могао да буде први корак ка испуњењу председниковог јавно изреченог обећања да ће испоштовати Устав и законе и да ће се повући са места председника најјаче странке, истиче Миливојевић. Он наглашава да је 31. март 2021. године датум до када се Вучић „орочио“ на месту лидера СНС, те да је прошле године у три наврата, а последњи пут почетком новембра, рекао да до краја марта очекује највиши скуп СНС на коме ће коначно „испоштовати оно на шта га Устав обавезује“.

Поред свих тема које су биле на дневном реду седнице, Миливојевић истиче да је ова најважнија.

– Ако би то и била тема, уверен сам да би сви у Председништву СНС били против тога и бранили Вучића од њега самог, зато што знају да би СНС избором било кога другог престала да буде странка те снаге, наглашава Миливојевић.

Ипак, он додаје да би повлачењем са места лидера СНС Вучић имао „више времена да се бави оним што су његове уставне надлежности“.