Прочитај ми чланак

МИЛИВОЈЕ МИХАЈЛОВИЋ: Партија шаха Београд-Приштина, Србија понижена

0

Новинар Миловоје Михајловић оценио је да би јучерашњи инциденти на Косову могли да означе крај владе Рамуша Харадинаја, као и да је њима стављена тачка на правно обазвезујући споразум између Београда и Приштине. Власник РТВ Мир из Лепосавића Ненад Радосављевић сматра да је требало потражити дипломатско решење, а не игнорисати забрану посете.

Хапшење директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и јучерашњи дан би могли да буду почетак краја владе Рамуша Харадинаја, не само због Срба који су били у сали, а министри су у тој влади и над њима је вршено насеље, него и због албанских странака. Он је оценио да је најважнија последица јучерашњег догађаја је да је стављена тачка на правно обавезујући споразум између Београда и Приштине и додао да постоје снаге чак и на косовској страни који прижељкују поделу.

Н1

„Јучерашњи дан је кључан по много чему, каже Михајловић, осим бруталности и да су Срби поново упашени, у тој партији шаха Београда и Приштине, Београд је претрпео понижење, не само Марко Ђурић, већ и Србија“, казао је Михајловић.

То је скандал и велики авантуризам и грешка Приштине, додао је.

„То вођење Ђурића улицама, та врста примитивног ликовања, уместо три позорника, то је извело 50 специјалаца“, рекао је Михајловић и упитао, а ко добија тим догађајем. Он сматра да је Приштина осетила моменат кад Београд не може да реагује, и хтела је да покаже да „увек могу да улете на север и Србима покажу ко је газда“.

„Чудно је да се није огласио косовски премијер, а његови министри су били у сали“, каже.

Радосављевић: Дипломатија, а не оглушавање о забрану

Власник РТВ Мир из Лепосавића Ненад Радосављевић оценио је да не постоји оправдање за прекомерну употребу силе каква је јуче примењена у Косовској Митровици, али је додао и да не постоји оправдање за оглушивање о недопуштање посете Марка Ђурића Косову, иако албанска страна није имала права на то.

„То је било време за дипломатске активности, а не за оглушивање“ за забрану иако се све време знало за приправност РОСУ која је имала намеру да спречи улазак на Косово, рекао је Радосављевић.

Требало је да се обавести Брисел, каже, и да се предузму дипломатске активности.

„Нема ту оправдања, а не да се по сваку цену прође кроз све те барикаде и ићи по сваку цену на то да се деси управо то што се десило. Не можемо да идемо безобзирно у нешто што ће да изазове конфликт“, казао је он.

Постоји намера обе странке да се ствари скрену са правих тема, сматра он, тј да се прикрије оно што се дешава – за Приштину Специјални суд за ОВК, а за Београд фрустрација због окретања леђа од стране Запада и „пуштања низ воду“.

Он је рекао да сматра да Српска листа после оваквог инцидента треба да напусти косовску владу, али да не верује у њихову доследност, и изразио очекивање да ће доћи до унутрашњих промена унутар власти у Приштини.

Михајловић се сложио да су упозорења Приштине о посети Ђурића била јасна и додао да не зна чему је био потребан овај инцидент.

„Требало је да урадимо паметније, кад добијете забрану уласка за Ђурића на Косово, позовете Брисел и питање – шта је ово. Ово може да буде почетак једне од озбиљних криза у дијалогу“, казао је и додао да је вероватно овај инцидент направљен да би се одложио почетак рада Суда за ОВК.

Упитан зашто косовске снаге нису исто учиниле и са Николом Селаковићем, Михајловић је рекао да је то „говор симбола“.

„Ђурић је симбол преговора. Они не желе мешање Србије у питања Косова, желе да ставе потпуну барикаду за утицај Србије“, рекао је он. Михајловић је рекао и да ако Српска листа напусти владу Косова да ће то бити њен крај владе Харадинаја.