Прочитај ми чланак

Миливоје Михајловић: Од исхода рата у Украјини ће зависити и решење проблема КиМ

0

Потписивање споразума министарстава спољних послова Србије и Русије није био квалитетан потез за Београд, нити је за то сада био добар тренутак, иако је његов значај никакав, изузев медијског, изјавио је новинар Миливоје Михајловић, који је уверен да ће од исхода рата у Украјини зависити и решење проблема Косова и Метохије.

Како је оценио у ФоНетовом серијалу Квака 23, споразум о консултацијама два министарства је и потписан због тога да би се публици у Србији показало да власт није покидала везе са Русијом и да се на неки начин и даље држи та линија између Београда и Москве.

FOTO: Youtube

С друге стране, тај поступак је изазвао лавину реакција са Запада, који то књижи као погрешан потез Србије, рекао је Михајловић и приметио да је то још једна тачка притиска да Београд што пре санкцијама реагује према Руској Федерацији.

„Не знам због чега се власт довела у такву ситуацију, вероватно због планова да се на пролеће одрже неки нови избори, али ова врста потеза је стављање лопте на пенал Западу да шутира на наш гол. Тај споразум, међутим, гура у сенку анексију делова Украјине„, протумачио је он.

Додао је да је Србија сада на маргини, „кап у мору великих светских вести и геополитичких игара, што су вероватно и имали на уму они који су донели одлуку да се сада потпише споразум са Русијом“.

Упитан да ли ће Србија, ипак, увести санкције Русији, он је одговорио да не зна да ли ће Београд издржати притиске са Запада, али је упозорио да би санкције Москви произвеле озбиљне последице по енергетски сектор и стабилност у Србији.

Не знам колико је Влада спремна да издржи тај притисак или колико је спремна да се му се повинује, али шта год да уради, цех ће платити грађани Србије, предвидео је Михајловић и оценио да куповина времена сужава маневарски простор, јер ће на крају власт морати да се одлучи „или тамо или тамо“.

„Питање је на који начин ћемо се из ове ситуације извући, мислим да ће нас дешавања у Украјини и на глобалном плану на неки начин спасити од некакве катаклизме када је у питању притисак једне или друге стране“, проценио је Михајловић.

„Ако Вучића обе стране сатерају у ћошак, неће имати излазну варијанту за опстанак на власти“

Упитан шта ће се догодити ако Александар Вучић ипак буде сатеран у ћошак и са једне и са друге стране, он је одговорио да не зна, али мисли да Вучић, у том случају, „неће имати излазну варијанту што се тиче опстанка на власти, а шта ће Србија после тога, на шта ће личити – то ћемо видети“.

Михајловић је указао да Србију користе и Русија и Запад, који би био рад да Србија буде још једна полуга притиска на изолацију Русије, а Русија хоће да обезбеди политичко присуство на тлу Европе, између осталог и преко Србије.

„Ово је велики рат. Све више се у свим светским медијима помиње да је већ почео Трећи светски рат“, напоменуо је он и глобалну ситуацију упоредио са оном уочи Првог светског рата.

Имамо интересе великих, имамо мале који ће сагорети у тим сукобима великих, док је Европа постала игралиште глобалних геополитичких стратешких интереса, сматра Михајловић, који се боји да се фронт са Украјине не прошири на нека друга подручја.

Видимо да је Блиски исток увек ту спреман за конфликт, Балкан такође, предочио је он и напоменуо да није сигуран да ћемо добро проћи уколико се локални лидери не договоре, како бисмо макар једном избегли неки велики сукоб.

„Проблеме са евроинтеграцијама имамо пре свега због Косова“

На питање о иницијативи из Европског парламента да се Србији суспендују преговори о чланству у Европској унији, он је оценио да је та претња реална и подсетио да постоји већ 20 година, посебно због проблема Косова.

„Имамо проблема са евроинтеграцијама, не само када су у питању они кораци које смо дужни као држава да направимо да би стигли пред врата Европе, него и пре свега због Косова“, објаснио је Михајловић.

Кад каже „ми“, он мисли „на актуелну власт, прошлу власт, претпрошлу или било коју власт“ и констатује да је Косово „проблем који доводи екипу на власт у Србији и скида је са власти, доводи је уз обећања да ће га решити, а скида је уз неиспуњена обећања“.

Михајовић не верује да ће Србија бити изложена санкцијама или изолацији Запада и објашњава да „нико неће да изолује и убија дужника“.

„Ако се зна да се Србија задуживала на Западу, свако хоће дужника да одржава у животу, макар тек толико да може да буде способан да враћа дугове“, рекао је Михајловић.

Према његовом мишљењу, ништа, међутим, није немогуће, јер је Европа запала у ћорсокак и постала, на неки начин, талац сукоба Истока и Запада.

„Велики не признају међународно право за мале“

Упитан да ли је руском анексијом делова Украјине забијен глогов колац у међународни правни поредак какав смо до сада познавали, после његовог вишегодишњег темељног угрожавања на разним странама света, он је одговорио да „велики не признају међународно право за мале“.

„Али, можда украјинска криза, у најбољем случају, буде могућност да се ресетује међународна правда, да се неке ствари поновно учврсте. За то је наравно потребан договор великих. Ми мали ту немамо шта да тражимо“, нагласио је Михајловић.

Упитан да ли односи са Москвом утичу на позицију Београда у преговорима са Приштином, он је узвратио оценом да не утичу у великој мери и констатовао да је дијалог у Бриселу банализован.

Сведен је на опстанак на власти и београдске гарнитуре и приштинске гарнитуре, тврди Михајловић, који мисли да је на делу велика игра, пре свега медијска, да се грађани држе у некаквој врсти страха.

На опаску да се у решавање проблема Косова укључује све већи број посредника, он је рекао да су сви забринути због стања на Балкану и стрепе од већег сукоба, али и зато што сви хоће да остану за столом, по оном правилу „ко није за столом, тај је на менију“, мада немају идеју како ће то решити.

Упркос томе, он мисли да ће од исхода рата у Украјини зависити и решење проблема Косова и Метохије, али упозорава и да је Балкан „у чељустима удружене балканске мафије, која неће то решење“.

Како је указао, „та мафија је у тесној спрези са политиком и институцијама система, пре свега са безбедносним системима, и њој не треба решење, јер ће моћи да ради без проблема све док је овакво стање“.

Михајловић процењује да смо далеко од међународне конференције о Косову и образлаже да је Вашингтон, пре свега, схватио да сада није време за „прављење нових граница“.

Како је образложио, „они то никада неће јавно да кажу зато што су подржали независност Косова, зато што су инвестирали у тај косовски рат у доброј мери, али су разумели да 2022. није година када се цртају границе“.

„Мислим да су разумели и то да Косово не може да буде потпуно независно без пристанка Београда и да је много боље да раде на приближавању две стране и јачању економских веза, што би донело више користи него 15 година преговарања“, истакао је Михајловић.

Он зато и сматра да у овом тренутку не треба пресецати косовски чвор, јер би подела или потпуна независност Косова произвели домино ефекат, а „регион ушао у пакао“, што би била „реприза деведесетих година“.

„Онда би била логика – ако може Прешево, зашто не би Тетово, ако може Тетово, зашто не би Улцињ“, рекао је Михајловић и упозорио на опасност националних центрипеталних сила на Балкану.

На питање шта у могу да очекују грађани, ако се има у виду целокупна ситуација у којој се Србија налази, он је одговорио да у презадуженој земљи, опустошеној у приватизацији, са културолошком матрицом у пинк бојама и Скупштином која личи на ријалити шоу, могу да очекују или велики ресет или пропаст.

На коју ће се страну Србија окренути, то увек зависи од власти, рекао је Михајловић и указао да „власт држи медије, обликује пажњу и свест грађана онако како њој одговара и зато већина грађана, све док је тако, за њу и гласа“.

Како је приметио, већина Срба увек гласа за актуелну власт, а када се власт промени, онда они промене политичку опцију и гласају за ту другу власт.

„Не знам, само се бојим да ће велика светска криза продрмати и протрести велике, а што се нас малих тиче, нека нам је Бог у помоћи“, закључио је Михајловић.