Прочитај ми чланак

МИЛИОНЕР Градоначелник Будве по пријављеној имовини најбогатији политичар у ЦГ

0

Ако је судити по ономе што је навео у имовинском картону, градоначелник Будве Марко Бато Царевић најбогатији је политичар у Црној Гори.

За разлику од политичара у врху ДПС-а који су годинама уназад крили да су милионери, скривајући и имовину и њено порекло, о чему су медији више пута писали, а однедавно и тајкуни проговорили, Царевић је детаљно у свом најновијем имовинском картону предатом крајем октобра Агенцији за антикорупцију пописао некретнине милионске вредности које поседује у Будви, родном селу Кримовици, Ластви Грбаљској, Грахову…

Marko Bato Carević Foto: Printscreen

Стамбени и пословни простори, њиве, ливаде, шуме, штале, пољопривредно газдинство, угоститељски објекат, али и грађевинске машине и друга оператива, само су део онога што први човек Будве поседује лично или његова компанија “Царинвест“.

Плата Царевића, у фотељи председника Општине је 1.567 евра, коју како у првом тако и у мандату од јанура 2019. донира у добротворне сврхе грађанима Будве који су у тешком материјалном стању.

Први човек Будве пријавио је да у готовини има 10 хиљада евра, а власник је и џипа “мерцедес ГЛ310 ЦЛ”, 2007. годиште.

Он је Агенцији за антикорупцију доставио имовински картон у коме је таксативно наведено да је лично он или преко своје фирме “Царинвест“ власник стотињака парцела од Будве, Котора до Грахова у Никшићу чија је укупна повришна више од 200 хиљада квадрата.

Огромну имовину Царевић има и преко своје компаније “Царинвест“ чији је стопостотни власник, док је пре ступања на дужност градоначелника Будве, још у првом мандату у јануару 2019. место извршног директора поверио старијем сину Милану.

Компанија има и десетак пословних простора, станова и гаража, магацина у Будви, Кримовици и на Златибору. Власник је у Будви пословних простора од 57 и 116 квадрата, гаража од 16,12 и 13 квадрата, станова од 54, 311 и 129 квадрата, као и стана од од 94 квадрата на Златибору, пословних зграда у привреди од 233 и 111 квадрата на локалитету Под Брегове у которској општини. Компанија је власник и огромног земљишног комплекса у Грахову у Никшићу од 55 хиљада квадрата.

Вишемилионска имовина коју поседује Царевић је и у најсавременијој грађевинској оперативи његове компаније, која се из годину у годину осавремењава.

У имовинском картону је пописано детаљно свако возило, камион, машина… које је компанија куповала и углавном су у питању “мерцедес”, “волво”, “ман” и “сцаниа”.

Царевић је на локалним изборима предводио коалицију За будућност Будве која је носила и његово име и остварио убедљиву победу од 42 одсто гласова, и тиме поразио коалицију окупљену око ДПС-а која је имала десет процената гласова мање.

Он је изабран за градоначелника Будве гласовима 14 одборника његове коалиције и шест одборника Демократа, а мандат му је до 2024. године.