Прочитај ми чланак

Милићева: Сврха и циљ ваздушне НАТО кампање на Србију били су оправдани

0

Београд -- Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић каже да се НАТО није извинио Србима за агресију него за невине жртве којих је било на свим странама.

jelena-milic-1

Осим тога, истакла је и да очекује да ће са Међународне конференције о НАТО у Београду бити послата порука о успостављању консензуса о недавној прошлости, како би се у обостраном интересу планирала будућност.

Милићева је у изјави Тањугу рекла да ће учесницима конференције бити пренети најважнији закључци са НАТО самита из Варшаве, који се тичу односа НАТО и ЕУ, стабилности ван граница НАТО, затим одговор НАТО-а и ЕУ против “руске кампање дезинформација”, а два панела ће се, каже, односити на активности Србије и Алијансе.

Такође, организације цивилног друштва, које су, додаје Милићева, свих ових година невероватно стигматизоване, представиће своја искуства и главне налазе.

Коментаришући изјаву којом је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999. године, Милићева каже да је он експлицитно изразио жаљење због жртава, погинулих цивила, радника РТС и осталих невиних жртава, али је, каже, поновио да су сврха и циљ ваздушне НАТО кампање били оправдани, а то је да се заштите цивили.

Милићева објашњава да је реч о цивилима, косовским Албанцима, које су српске оружане снаге убијале и протеривале, и подсећа да су поједини генерали због тога завршили у Хагу.

„Ми ћемо сутра причати о улози јединица које су биле под директном командом генерала Диковића, начелника генералштаба. Генерални секретар се није извинио Србима за агресију, само за невине жртве међу којима је било и Црногораца, Босанаца и косовских Албанаца такође, као грађана тадашње СРЈ“, прецизирала је она.

На питање о емотивном односу Срба према НАТО због бомбрадовања 1999, Милићева каже да се емотивно реагује целог живота у свим ситуацијама, те да нема ништа против тога, али да се мора знати шта је довело до тога.

„Ја сам била самохрана мајка, подстанар за време бомбрадовања, знам шта значи кад нестане и вода и струја, кад тресу стакла около, моја зграда је била преко пута НАТО војног складишта на Дорћолу , баш је тресло и наравно да није пријатно, али мора се знати шта је довело до тога“, сматра Милићева.

Додаје да је необјашњиво да 16 година после бомбардовања у Србији људи не знају шта се догађало, каже да је она то још тада знала, али пре свега због чињенице да је радила у Хелсиншком одбору за људска права, те примећује да сада за ту врсту незнања односно необавештености нема оправдања.

За то су, додаје, делом криве и све политичке елите од бомбардовања до данас, које никада нису имале храбрости да се са тим суоче.

„Чак ни они који су послали генерала Павковића и Лазаревића с разлогом у Хаг, који су тамо осуђени, да бисмо сад доживели једну регресију, да се његов повратак као осуђеног ратног злочинца глорификује и да га славе министри у овој влади“, поручила је Милићева.

Милићева каже и да није сигурна колико посланици владајуће већине и званичници у влади из СНС знају о обиму сарадње између Србије и НАТО, додајући да је лицемерно ако знају а истовремено криминализују оне који се за то залажу.