• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • МИЛИЦА (ЗАВЕТНИЦИ): Због Вучићеве ‘непогрешивости’ Србија као да је Ватикан
Прочитај ми чланак

МИЛИЦА (ЗАВЕТНИЦИ): Због Вучићеве ‘непогрешивости’ Србија као да је Ватикан

0

Поруке премијера Александра Вучића које смо данас чули са конференције за штампу показују само једно – да не постоје јасна стратегија, даљи кораци и опредељен став о конкретном питању отимања државне имовине на Косову и Метохији.

14686650_10208724531283029_873952378_n-620x330

Поруке премијера Александра Вучића које смо данас чули са конференције за штампу показују само једно – да не постоје јасна стратегија, даљи кораци и опредељен став о конкретном питању отимања државне имовине на Косову и Метохији.

Излагање премијера оставило је горак укус пуке демагогије и оправдано уверење свих нас да је овакав даљи пут Србије осуђен на пропаст и непоправљиву штету.

Чули смо да “Не дамо Трепчу!”, али смо решени да предамо телекомуникациону инфраструктуру. Само по себи је противречно, јер ако Србија једном усвоји принцип предаје своје имовине, он ће и у наредним случајевима постати пракса и већ поврђено правило. Тачније, ако Србија преда Телеком тзв. Косову, по истом принципу од ње ће се тражити Трепча и Газиводе.

Премијер нас је обавестио да је његова самовољна одлука била да се ово питање, отимање српске имовине, неће износити пред СБ УН. Дакле, не постоје Влада, министри, стручна јавност, аналитичари и саветници. Уводи се принцип непогрешивости премијера, као да је Србија Ватикан, а не демократска држава и друштво.

Лако је поставити питање “Зашто да идемо пред УН када ћемо тамо бити побеђени и поражени?”, када са друге стране нема некога ко може одговорити: “А када смо то победили под окриљем преговора у Бриселу?”

Премијер прећуткује да каже да је ЕУ субјективна и пристрасна у процесу дијалога, иако касније и сам потврђује да тамо владају двоструки аршини. Ако је већ тако, господине Вучићу, објасните јавности због чега Србија не изнесе питање пред УН и тиме пролонгира даље притиске и купи време, које нам је у овом тренутку насушно?!

Обавештавате нас да Србија наставља са разговорима под менторством ЕУ, а да ли сте икада чули да је за дијалог потребно бар 2 стране?!

Србија би преношењем овог питања на УН добила већи маневарски простор за заштиту својих интереса. Посебно је ту значајна улога Руске Федерације са правом вета, а доказала је да не преза од тога да га искористи када је КиМ у питању. СБ одлуке доноси консензусом и у односу на ЕУ је далеко повољнији оквир за преговоре. Србија пред УН има своје главно оружје, Резолуцију 12 44, али то су Вам изгледа, строго забранили да помињете.

Имали смо прилику да чујемо да су они који осуђују Бриселски споразум “лењивци који га нису ни прочитали”. Потом сте изјавили да је кључна ставка споразума Заједница српских општина! Једини закључак који сам могла изнети након тога је да изгледа Ви, господине Вучићу, нисте прочитали Бриселски споразум.

Кажете да остајемо на европском путу по сваку цену. Дакле, Ваша спољна политика је главом кроз зид!
Задивљује и та храброст да се из Београда свађате са тзв. приштинским властима, а у Бриселу сте, што и нисте крили, спавали на поду чекајући исход преговора.

Србија је пропустила велику шансу да врати бар одређене сегменте преговора под окриље УН и тиме бар предахне од притисака. Штета што нисте препознали тај тренутак и схватили промену геополитичких прилика. Тако нешто бих поздравила и као део опозиције. Овако могу само да изнесем страх да је читава конференција само представа за јавност, која се полако припрема на нове уступке пред Западом, како рекосте, Вашим европским партнерима.