Прочитај ми чланак

МИЛИЦА (ЗАВЕТНИЦИ): Вучић је капитулирао, без борбе и отпора

0

Члан председништва Српског сабора Заветници Милица Ђурђевић у интервјуу говори o намери власти да Ану Брнабић изабере за премијера Србија, предстојећим београдским изборима и забранама уласка на Косово и Метхију којима су изложени функционери и чланови тог покрета.

Након предлога ЛГБТ особе за премијера Србије да ли постоји разлика између Жуте патке и Саше Јанковића са једне и Александра Вучића са друге стране?

Бити опозиција не значи борити се да уместо једних – други заседну у исте фотеље. То је само обично кадровско надметање. Бити опозиција значи понудити другачију политику, другачије тумачење геополитичке ситуације, предложити низ потеза које држава треба да направи, коначно – понудити једну темељну националну стратегију. Оно на чему ми инсистирамо није подела политичке сцене на власт и опозицију, већ суштинска разлика између оних који се доказују Бриселу, Берлину, Лондону и Вашингтону, и оних, ретких, који рачуне полажу Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Крушевцу, Косовској Митровици…Када једном дамо одговоре на ова питања и по овој линији повучемо поделу, онда нас неће чудити и бунити што се евроатлантски кадрови налазе и у режиму и у опозицији и што и једни и други потежу за неким либералним политичким концепцијама. Не личи Јанковић на Вучића, нити Вучић на Јанковића, него се обојица труде да личе на бриселске бирократе.

Ана Брнабић је премијер по укусу „Жуте патке“, јер исти они који славе њено довођење на чело Владе, пре неколико месеци су подржавали протесте против те исте Владе, што је известан парадокс, али говори да су они успешно излобирали да се премијер по њиховој мери нађе на најважнијој државној функцији. Одлука Александра Вучића да направи такав избор је капитулација и својеврстан македонски сценарио само без борбе и отпора.

Како гледате на тврдње власти да је Ана Брнабић одличан избор на месту премијера, јер поседује стручна знања?

Нико Србију није завио у црно као вајни експерти, обучавани на трећеразредним универзитетима на Западу, интегрисани у њихове невладине организације и пројекте. Довођени су као некакави избавитељи и обновитељи српске економије. Пљачкали су нас отворено, јавно, без чарапе на глави, јер су у сваком тренутку знали да ни за један украдени динар неће одговарати. Такве услове обезбедили су им они који су их послали да за њихове интересе пустоше српску привреду. Преко леђа српског народа прешли су разни Ђелићи, Динкићи, Радуловићи, Крстићи… Србија више нема кондиције да издржи још једног „експерта“ којег нам поставља актуелна власт по налогу страног фактора.

Премијерка Србије није изабрана у Србији, и то је јасно. Нити је народ за њу гласао, нити је веровао да ће му се они којима је дао подршку на изборима овако наругати.

Власт је имала извесну комоцију, пре свега због подршке Руске Федерације, да покаже храброст и коначно поведе државотворну политику, али одлучено је да подлегну притисцима. За улогу државника потребна је храброст. Срби никада нису побеђивали када су показивали слабост и понизност.

Како ће избор Ане Брнабић утицати на однос Заветника према Влади Србије?

Као прва мера нове премијерке наводи се оснивање Министарства за Европску унију. Отварање Канцеларије за сарадњу са Руском Федерацијом се не помиње. Дакле, јасно је да ће ова Влада бити још еурофанатичнија. Сматрамо да постоји бојазан да ће Ана Брнабић отворити још већи простор за уплив и утицај прозападног НВО сектора, јер је и сама поникла из тог миљеа.

Ми нисмо дежурни критичари свега, али нажалост списак онога што није добро у досадашњем раду Владе није кратак. У времену које долази бићемо принуђени да уложимо много већи напор да упозоримо јавност на могуће потезе Владе који ће ићи у правцу даљег деградирања суверенитета Србије, промене Устава, приватизације националних добара и претварање наше земље у полигон НАТО пакта и сметлиште Европске уније. Наши принципи су исти и не мењају се под утицајем некакве реконструкције Владе, само ћемо још више интензивирати деловање и будније пратити дешавања. Подршка коју добијамо је доказ да смо на правом путу.

Да ли Заветници излазе на београдске изборе и да ли ћемо вас видети у некој коалицији?

Спремамо се свакодневно и увек смо отворени за разговоре са свима са којима делимо суштинске политичке и програмске принципе. На претходним парламентарним изборима имали смо одличан резултат у Београду, иако смо у кампањи далеко већу пажњу посветили другим градовима и општинама у Србији. За годину дана упетостручили смо број чланова и ојачали структуру одбора. Окупили смо лекаре, професоре, економисте, успешне мале и средње привреднике, младе образоване људе, домаћине, људе од знања и интегритета угледне у својим срединама. Оно што је посебно белег Заветника је подршка праве београдске националне елите. Не оне лажне, самопроглашене и покондирене која се наслелила у круг двојке да би одатле мрзела остатак Србије, већ оне праве која је очувала дух старог Београда. Имамо спремну најугледнију и најстручнију листу кандидата за градске одборнике, конкретна решења и свеобухватан програм за обнову свега онога што је красило Београд и изградњу онога што недостаје једној метрополи.

Приближава се Видовдан, да ли ће Заветници ићи на Космет имајући увиду да су у последње време сви ваши активисти заустављени на административним прелазима због забрана тзв. шиптарских власти?

Самопроглашене власти у Приштини означиле су Заветнике као фактор који „угрожава независност државе Косово“. Самим тим и чланови најужег руководства покрета налазе се на списку непожељних и неподобних. Ми смо у идеолошком смислу и политичком правцу и поникли на идеји Косовског завета и наша је обавеза да очување Косова и Метохије не заступамо само декларативно и демагошки, већ да конкретним примерима подржимо опстанак народа у јужној покрајини, а свакако један од начина су редовне посете Србима северно и јужно од Ибра.

Ово је време извесне прекретнице односа у јавном и политичком животу по питању Косова и Метохије, али и уопште према нашем српском националном питању. Због тога је више него икада неопходно да различитим активностима покажемо да експерименти са покушајем да нам промене свест нису успели. Косово и Метохија су огледало наше националне свести, политичке зрелости и уопште – да ли јесмо суверена држава која штити своје интересе, или смо парче земље које распарачавају по својим потребама.

За Видовдан, традиционално, Заветници ће бити на Газиместану – месту вечног српског опредељења за слободу.