Прочитај ми чланак

МИЛИЦА (ЗАВЕТНИЦИ): Хрвати су нам окупирали Барању, а Запад отима Војводину!

0

У организацији Српског сабора Заветници у Новом Саду одржана је конференција за медије поводом 98. годишњице присаједињења Срема, Баната, Барање и Бачке тадашњој Краљевини Србији.

milica zavetnici d

Реч је о изузетно значајном историјском догађају који представља остварење вишевековне идеје Срба о јединству и слободи коју су нам наши преци оставили у аманет.

У свом обраћању присутнима члан Председништва Заветника, Милица Ђурђевић, истакла је да је неопходно не само сачувати ту идеју и даље је неговати, већ и наставити борбу против све израженијих покушаја ревизије историје, али и сецесионистичких идеја, подржаних од стране Брисела и разних невладиних и политичких организација под западном контролом.

“Када говорим о ревизији историје, мислим пре свега на чињеницу да су комунисти Србима отели Барању и поклонили је Хрватима, којима никада историјски није припадала. Осим тога, мислим на незабележени апсурд у међународним оквирима, да у оквиру исте државе, постоји јединствени пример стварања аутономије једног народа у оквиру тог истог народа!”, поручила је Ђурђевићева и подсетила да су аутономне покрајине добиле временом и атрибуте државности, а последице такве политике веома су очигледне на примеру јужне српске покрајине, Косова и Метохије.

Она је нагласила да се вештачки ствара антагонизам између Срба северно и јужно од Дунава, али и подсетила на апсурдну ситуацију да се у осиромашеној и задуженој земљи, без разлога стварају две паралелне Владе, а да обе финансирају грађани.

Говорећи о притиску Брисела, она је истакла чињеницу да је потпуно неприхватљиво и ненормално да бриселске бирократе, ни мало суптилно, инсистирају на промени положаја Војводине, не само у уставном погледу, већ и у погледу Закона о финансирању АП Војводине.

“Бриселске бирократе опомињу Србију да усвоји Закон о финансирању АП Војводине, што је елемент државности. Променом Устава планирана је шира аутономија и даље расбрљавање Војводине”, поручује Ђурђевићева.

“Процес који се одвија је потирање тековина наших предака, који су уложили генерацијски напор, борбу и жртву да бисмо живели у једној земљи! Не дозволимо да нас икада поделе да би лакше нама управљали.
Ризници српске пољопривреде, најплоднијој житници и целом српском народу честитам данашњи празник слободе!”, закључила је Ђурђевићева.

Члан Главног одбора Заветника, Слободан Јовић, упозорио је да су они који раде на сецесионизму у Војводини заправо инструменти великохрватске хегемонистичке политике. “Док се грађанима говори о некаквој широј аутономији и просперитету истина је да се иза свега тога крије процес економске окупације од стране хрватских фирми и страних тајкуна. Сматрамо да је дужност сваке одговорне власти да томе стане на пут!”, поручио је Јовић.

Председник Градског одбора Заветника у Зрењанину, Владимир Еремић, нарочито се осврнуо на актуелни положај сељака у АП Војводини и истакао да је управо пољопривредна производња покретачка снага целокупне српске привреде. Он је представио конкретне мере и предлоге Заветника за решавање кључних економских проблема као што су подстицај извоза домаћих пољопривредних производа на руско тржиште и побољашње положаја српског сељака у виду државних субвенција и пореских олакшица.

“Ми морамо предузети конкретне економске мере како би зауставили пропадање домаћег сточног фонда, спречили продају домаћих ораница странцима и обезбедили младим људима адекватне услове да остану и раде у своме граду, у својој држави!”, поручио је Еремић.