Прочитај ми чланак

Милановић поручио Пленковићу: Иди у Украјину па се бори

0

Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је одбијање Сабора да потврди Владину одлуку о обуци украјинских војника у Хрватској, оштро критикујући премијера Андреја Пленковића којем је поручио да оде у Украјину да се бори.

Милановић је оценио да Пленковићева влада има континуитет разарања Устава Хрватске.
„Прво је министар (спољних послова Гордан) Грлић Радман отишао по налогу Пленковића у Брисел, одиграо једну минијатуру где је прихватио обавезу из сржи националне безбедности и одбране без сагласности председника Хрватске, што је противуставно. Онда ми се није обратила влада, а то је у нашем одговору и наведено – да нам се обрате на уставан начин“, навео је Милановић, пренео је портал „Индекс“.

Према речима Милановића, Пленковић је „маниром социопате са моралном уценом“ парламенту гурнуо да одлучи о хрватској војној помоћи Украјини.

Навео је да неће нападати и критиковати оне који су гласали за владин предлог о обуци украјинских војника у Хрватској, али ће их позвати да размисле шта су тиме направили.

„Велики комбинатор (Пленковић) је рекао: ‘Ми вас гледамо’. Стварно? И ми вас и наш поглед је бистрији. Каква је то порука? Што то значи? Има ли неко одговор? Ко нас гледа? Удба из које је потекао? Друго, ко нас то гледа – ХДЗ? ХДЗ то уопште не занима, њих занима ‘у се на се и пода се’. Гледају нас Пленковићеве газде из Брисела, најнеталентованија генерација политичара у старијој историји. Људи који апсолутно нису свесни последица оног што раде и оног што се раније догађало“, рекао је Милановић и додао:

„Ко нас прати, брацо? Гледамо и ми тебе, твој идеолошки пут. Ти нам стално набијаш моралне уцене. А сам немаш морала, потпуно си аморалан. Иди у Украјину па се бори“, поручио је Милановић Пленковићу.

На ранију изјаву Пленковића да је он победник, Милановић је упитао да ли се налазе у кладионици.
„Украјина није савезник“

Упитан да ли је Хрватска требало да остане међу пет земаља које не желе да учествују у мисији ЕУМАМ, док остале 22 земље чланице Уније то чине, Милановић је одговорио да је апсолутно требала.

„Украјина није савезник. Цинично јој се даје статус кандидата ЕУ. То је данашња ЕУ. Јад, нула“, оценио Милановић.

Проблем је пљачка у Хрватској, а не Украјина, рекао је Милановић и додао да је огроман проблем у земљи и инфлација, јер пада вредност новца који грађани имају у банкама, а за који мање тога могу да купе.