Прочитај ми чланак

Милановић нови председник Хрватске: Колинда потучена до ногу

0

На изборе за хрватског председника до данас после подне изашло је више од 1,5 милиона бирача, односно 43,52 одсто, објавила је Државна изборна комисија

Дилеме више нема, Зоран Милановић нови је хрватски председник. Први званични резултати након што је обрађено више од 50 одсто гласова дају значајну предност Милановићу, који је добио подршку 53,22 одсто бирача, а за Колинду Грабар-Китаровић гласало је 46,78 одсто.

Више нема ни теоретске шансе да се та предност досегне, јер су укључени и резултати из БиХ, где је Грабар-Китаровић добила више гласова.

Према излазној анкети у другом кругу избора за председника Хрватске, Зоран Милановић освојио је 53,25 посто гласова бирача, док је Колинда Грабар-Китаровић освојила 46,75 посто.

Излазна анкета обухвата Хрватску, без гласова из дијаспоре.

У изборном штабу Зорана Милановића са одушевљењем су дочекали резултате излазних анкета. Портпарол Никола Јелић захвалио је бирачима који су гласали за Милановића. Казао је да ће се са слављем причекати, али да верују да ће победа Зорана Милановића на изборима остати неупитна.

Државно изборно повјеренство (ДИП) потврдило је у недељу предвече како се „ушло“ у траг СМС поруци, која се ширила друштвеним мрежама упућујући на могућу куповину гласова на председничким изборима, али је утврђено да је реч о „лажној вести“.

„Ови ће избори одредити смер збивања у политици. Имаћемо узбудљиву политичку годину. Победник ових избора има беле фигуре на парламентарним изборима“, рекао је политички аналитичар и професор на Факултету политичких наука у Загребу Дражен Лалић.

Бирачка места у Хрватској затворена су у 19 сати.

На изборе за хрватског председника до недеље послеподне изашло је више од 1,5 милиона бирача, односно 43,52 посто, објавило је Државно изборно повереништво (ДИП).

Излазност у Србији већа него у првом кругу

У другом кругу избора за председника Хрватске на два гласачка места у Србији – у Суботици и Београду – забележена је већа излазност, незванично сазнаје агенција Хина по затварању биралишта.

У Србији се гласало у хрватској амбасади у Београду, као и у конзулату у Суботици, а на биралишта је изашло више грађана с правом гласа него у првом кругу.

У гласачком месту у Београду непосредно пре затварања биралишта гласало је више од 300 људи, у односу на 191 бирача колико је евидентирано у првом кругу.

Председник Бирачког одбора у Суботици Хрвоје Вуковић потврдио је за Хину да је у другом кругу председничких избора била већа излазност, те да је на том бирачком месту гласало 555 грађана.

У првом кругу највише гласова у Србији освојила је Колинда Грабар Китаровић, други је био Зоран Милановић, а трећи Мирослав Шкоро.