Прочитај ми чланак

Милановић ботује за Вучића: Србија да призна Косово и Русија ће да га призна

0

Председник Хрватске Зоран Милановић експресно је враћен на фабричка, усташка подешавања.

Након што су га сви напали да ради за Кремљ, Милановић је променио плочу и сада по задатку југо-удбе ботује за Вучића и „објашњава“ да Србија треба да призна Косово, јер ће то урадити и Русија.

FOTO: Printscreen

Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је да је Косово одавно престало да буде унутрашња ствар Србије која ће морати да га призна и оценио да је Србија добродошла на Запад, али да се неке ствари морају променити.

„Ситуација у Украјини је почетак краја српско-руске романсе у којој ће Србија схватити да је преварена љубавница, или љубавник. Русији пример Косова штрчи као шиљак пред оком. Русија ће кад-тад морати признати Косово због Крима, Србија Русији смета“, рекао је Милановић на конференцији за новинаре у Загребу после сусрета са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар.

Он је оценио да ће Србија морати на неки начин да призна Косово, док ће косовски политичати морати да дају статус Заједници српских општина, на шта су пристали и потписали. Милановић је додао да их испуњавање обавеза води даље на Запад.

„Да, Србија је остала без Косова, изгубила га је у рату. Уверавам стране државнике да признају Косово ако то нису учинили“, рекао је Милановић.

Он се на конференцији за новинаре осврнуо на своју недавну изјаву да је „Косово отето од Србије“ и одушевљене реакције српских таблоида којима је поручио – „Без одушевљења, молим“, цитирајући назив хумористичке серије „Цурб yоур ентхусиасм“ Ларија Дејвида.

„Могао сам рећи другачије, да је Србија остала без Косова или да је Косово изузето из Србије, али ваљда се сви слажемо да је Косово било део Србије“, додао је хрватски председник.

На питање новинара, Милановић је рекао да се због своје изјаве није чуо с председником Србије Александром Вучићем, додавши да се с њим последњи пут телефонски чуо у време мигрантске кризе 2015. Милановић је рекао да је „добро да је (Вучић) схватио да мора прво да проучи његову изјаву“.

„Моја порука екипи у Србији, којој не желим пакостити, је да је то одавно престала да буде унутрашња ствар Србије“, истакао је Милановић.

Он је такође рекао да мисли да „своју приврженост према косовским Албанцима не мора посебно да истиче“ и додао да није приметио узнемиреност на Косову због његове раније изјаве, већ само неке недоумице.

Словеначка председница је на конференцији за новинаре рекла да државе Западног Балкана имају европску будућност.