Прочитај ми чланак

Милан Стаматовић: Русија и Кина су гаранти опстанка Косова и Метохије у Србији

0

Милан Стаматовић, председник Здраве Србије, поручио је да се та странка противи томе да Србија уведе санкције Русији, за коју је навео да је уз Кину, гарант опстанка Косова и Метохије у Србији, али и опстанка Републике Српске.

„Здрава Србија је одлучно против увођења санкција Руској Федерацији које су се у многим земљама, које су их увеле, показале економски контрапродуктивним“.

„Још важније је то што је Руска Федерација, уз Народну Републику Кину, најснажнији гарант територијалног интегритета Србије, то јест опстанка Косова и Метохије у њој, али и гарант опстанка Републике Српске, као српског ентитета у Босни и Херцеговини“, поручио је Стаматовић са данашње седнице Главног одбора Здраве Србије која је одржана у Културном центру на Златибору.

Наводећи да „избори нису искључени ни до краја ове године“, те да ће „вероватно, осим редовних локалних 2024. године, бити и избора и на још неким нивоима“, он је предложио да „Здрава Србије изађе на изборе на свим нивоима“.

„Преовлађујући став нашег чланства је да на локалне и покрајинске изборе изађемо самостално. Здрава Србија би и на, евентуалне, ванредне парламентарне изборе, изашла самостално, осим ако не дође до подизања или увођења степенастог изборног цензуса“, казао је Стаматовић.

Додао је да ће та странка „и даље инсистирати на томе да, у складу са Уставом и Законом о локалним изборима, председник Народне скупштине Србије, напокон, после 10 година, распише и локалне, општинске и градске изборе на територији јужне српске покрајине Косова и Метохије“.

У обраћању присутнима, он је истакао да је „Здрава Србија јединствена по томе што је рођена у провинцији и да се системом концентричних кругова, из западне Србије, шири ка остатку земље, па и према Београду“.

„Србију и српски народ су“, истако је, „кроз векове, бранили и одбранили, али и отхранили и прехранили, српски опанак и српска шајкача, односно српски сељак и домаћин“.

„Зато унутрашњости и рубним подручјима Србије морамо да посветимо посебну пажњу, која подразумева и посебна издвајања и субвенције из државног буџета“

„То није никакво политичко или партијско питање, већ питање останка и голог опстанка, државне и националне безбедности. Једино се тако може стати на пут пошасти „беле куге“, која прети да опустоши огромна подручја наше земље“, додао је Стаматовић.

Истакавши да та странка, након последњих локалних избора „има више од 80 одборника у 21 граду и општини“, он је навео да је „за три године формирала близу сто општинских и градских одбора и да oчекује да се до наредних избора формирају одбори у целој Србији“.

Седници Главног одбора Здраве Србије је присуствовала и др Јелена Стојковић која је, заједно са Покретом Живим за Србију, прешла у Стаматовићеву странку, због тога што, како је рекла, програм те странке „није само на папиру већ је животан, поготову на Златибору“.