Прочитај ми чланак

МИЛАЧИЋ: Двојно држављанство Србије и ЦГ ће бити приоритет нове Владе

0

Марко Милачић, председник Праве Црне Горе, поручио је у интервјуу за портал Нова рс. да је црногорска опозиција показала колико је битно да буде јединствена, а потом је и открио шта су приоритети нове власти, када ће бити укинта забрана двојног држављанства, који закони ће први бити промењени и навео да Мило Ђукановић не може да искористи прилику да, због повећаног броја заражених и најаве закључавања градова, спречи формирање нове Владе.

Како коментаришете одлуку Здравка Кривокапића да будућа црногорска Влада остаје верна међународним обавезама у оквиру НАТО пакта спроводећи политику Европске уније?

Реч је о разнородној коалицији, парламентарна већина је сачињена од три коалиције у оквиру које има доста политичких партија, само у нашој коалицији која је стожер нове власти има једанаест политичких партија. Дакле, у оквиру читаве коалиције постоје дијаметрално супротни ставови не само око политичких, спољнополитичих, геополитичких, него и унутар политичких питања. Због тога сада морамо да имамо приоритете, на страну треба да буде оно што ја мислим у овом тренутку. Треба да поставимо елементарне темеље демократије, да подигнемо земљу, да изградимо институције, да се жестоко обрачунамо са криминалом. Због тога је врло важно да нађемо заједнички језик, а оно што је најважније је да се окупимо око ствари око којих исто мислимо. То су та кључна питања декриминализације, изградња институција, доношење системских закона, закона о лустрацији, о пореклу имовине, чишћење бирачког списка, професионализација агенције за Националну безбедност, демократизација Јавног сервиса… Дакле, суштина тог споразума који сам ја лично подржао без обзира на своје ставове, јесте да у овом тренутку имамо заједничке приоритете, а када изградимо слободно друштво, надам се у кратком року, онда ћемо у слободној Црној Гори, у оквиру фер и поштених избора да се боримо за своје идеје, за које се боримо и сада. Нико не одступа од својих идеја, ни за педаљ. То овде говорим за Праву Црну Гору чији сам ја председник. Али, рекао сам вам, питање је приоритета шта је на дневном реду, а то су питања око којих исто мислимо.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Да ли ће један од приоритета нове власти бити да се укине Закон о слободи вероисповести?

Наравно. Тај закон ће да се укине или модификује и да се тиме заштити имовина Српске православне цркве. Највише бих волео да се одмах укине. Ако ми заштитимо имовину, онда не треба да се укида. Тај закон мора бити топ приоритет. Добро знате да је тај закон покренуо пад Ђукановића, да је то био његов бумеранг и да је на том закону он након три деценије пао. Ми смо се пола године, овде мислим на верујући народ у Црној Гори, на вернике Српске православне цркве, на наше свештенство, окупили око тог закона. Због тога је тај закон приоритет приоритет нове власти. Огроман је број закона који треба да се ревидирају, преиспитају, да се унапреде, неки укину, а да не причам о законима које тек треба да донесемо, а који нису постојали у Црној Гори.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Када ћете укинути забрану двојног држављанства, обзиром да је у Црној Гори забрањено имати и српско и црногорско?

Права Црна Гора се бори за увођење универзалног двојног држављанства. Дакле, да поједноставим, ако у Црну Гору може да дође и гласа неко из Аустралије, Америке или било које друге земље, а не може из братске Србије, онда ми видимо да се иза тога крије политички мотив. Да се онемогуће Срби да гласају. То такође треба да буде један од приоритета нове власти. Уколико желимо демократско друштво ту онда морају да постоји једнакост за све. То је важна тачка што се тиче Праве Црне Горе и мене лично. То ће бити један од наших приоритета.

Шта је визија Праве Црне Горе после пада Мила Ђукановића?

Стварање истински слободног друштва, чистог друштва у којем ће свако моћи да каже оно што мисли без страха да ће бити ухапшен, прогоњен, то је визија исконске Црне Горе и суживота свих у Црној Гори како год се они изјашњавали. То је визија у којој ће Срби бити равноправан народ, ништа мање и ништа више. Ако ће спољна политика да буде једнака за све, дакле једнакост и на унутрашњем плану и на спољном плану, најбољи односи са свима, братски односи са Србијом, Русијом, Републиком Српском, али једна елементарна једнакост. До сада смо имали потпуно другу причу, имали смо маргинализацију и Србије и Русије и српског народа. Понављам, ми не желимо ништа више за себе што нема било који други народ у Црној Гори, било који други човек. Дакле, једно здраво друштво. Ми то до сада нисмо имали, имали смо дубоко криминализовано друштво, мафијашки режим у Црној Гори, а на то је стављена тачка 30. августа.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Формира се нова Влада Црне Горе, где себе видите?

Себе видим као борца за слободну и демократску Црну Гору. Нисам неко ко је опседнут питањима функција, врло сам близу тога да уопште не будем на функцијама у смислу извршне власти због тога што мислим да треба имати најбољу могућу комуникацију с народом. Народ је оно што мене највише мотивише, оно чему треба сви да будемо посвећени, парламентарна позиција Црне Горе, парламентарни статуси. Ово је дугорочна борба, ово није спринт него маратон. Потпуно сам посвећен тој борби, да изграђујем и друштво и нашу политичку партију. Бићу свуда где могу да помогнем. Мислим да смо показали како радимо, како се боримо. Овај период који сада долази није мање изазован од оног претоходног, сад само мора бити много већа одговорност. Није исто критиковати власт и водити државу. Сада водимо државу и морамо сви ми заједно да постанемо и много зрелији и много мудрији, а ја ћу бити посвећен том процесу.

Да ли мислите да је демонтажа режима Мила Ђукановића могућа после 30 година власти?

Наравно да је могућа. Показали смо да је тачна она Његошева “нека буде што бити не може”. Ево данас је Ђукановић рекао да су ови избори показали да Црна Гора разуме процесе демократије. Замислите, то каже Мило Ђукановић. Црна Гора је одувек разумела процесе демократије, али он није разумео, нити је желео да разуме. Он се више ништа не пита у Црној Гори без обзира што је тренутно председник. Ово је огроман историјски процес који је почео. Нема повратка назад, идемо само напред. Он ће бити тренутно само појединац, ако је до сада мислио да је држава, сада ће уколико учини нешто незаконито, као и било ко други у Црној Гори одговарати пред надлежним инстутуцијама. Сада смо сви добили невиђену мотивацију, инспирацију, јер победа мотивише. После толико година то је нешто што је мене лично мотивисало, а нисам био познат као неко коме је мањкало мотивације. Очекивања су превелика, људи мисле да за кратко време можемо све да решимо. Не можемо, јер сада нисмо на нули, него испод нуле. Треба много да радимо, да покажемо много знања и одлучности да би дошли до нуле, нарочито у економском смислу. Ми смо у огромним дуговима, чак 700 милиона евра.

Да ли мислите да Мило може да искористи прилику да због повећаног броја заражених у Црној Гори и најаве закључавања града спречи формирање нове Владе?

Не! То су потези очајника. Чини ми се да медији доста спекулишу са тиме. Нисмо још званично чули најаву тога. Мислим да му то уопште није паметно политички, с обзиром на став народа, на огромну подршку народа за променама, а онда и став америчке амбасадорке која је јуче рекла да се радује сарадњи са новим народом, онда ставовима међународне заједнице. Он то најбоље види. Он има највише искуства у томе, у сарадњи са међународном заједницом и ако ико разуме да је он политичка прошлост, то је он. Позивам га да се не игра са народом. Дакле, да у наредних месец дана да мандат ономе кога је изабрао народ, ако је ту остало и мало неког чојства, а сумњам, нека поднесе оставку, народ га више не жели.

Да ли је сва ваша политичка борба била исплатива?

Политичка борба у овом тренутку је тек почела. Ја сам у партијској политици две године, а за то време смо урадили много. Постали смо парламентарна странка бројних активности. Поносан сам на нашу Праву Црну Гору која је у јако тешким условима радила. Поносан сам на наш народ у Црној Гори. Ово што смо урадили за народ и српски народ је величанствено, ово надахњује цео свет. Ово ћемо причати и препричавати не само нашој деци, већ и унуцима. Мој Вук и Давид ће о овоме говорити својој деци. Не преувеличавам. У задњих пола године смо се освестили више него за цео век. То је Божје чудо, све те литије… Сада улазимо у другу причу.