Прочитај ми чланак

„МЕТЛА 2020“: Стефановић да поднесе оставку, а тужилац предузме кривично гоњење!

0

Покрет „Метла 2020“ захтева од потпредседника Владе и министра Небојше Стефановића да због умешаности у аферу „Крушик“ поднесе оставку.

Већ месецима се у јавности износе подаци о незаконитом пословању у фабрици наменске индустрије „Крушик“ и корупцији у коју је умешан сам врх безбедносног сектора, а као кључни човек се наводи потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, наводи члан Председништва покрета „Метла 2020“ Новица Антић.

Foto: Savez za Srbiju, pokret Dveri

 

Иако до сада изнети подаци указују да постоје основи сумње да је учињено кривично дело Јавни тужилац уместо да поступи по обавези утврђеној чланом 6. Законика о кривичном поступку и предузме кривично гоњење, хапси и затвара особу која је на криминал указала.

Покрет „Метла 2020“ захтева да директор Војнобезбедносне агенције и министар одбране дају објашњење јавности како је, под којим околностима и ко куповао оружје, минскоексплозивна и убојна средства из војних фабрика и под којим условима, где су, када и коме та средства продавана, да ли је Србији, њеној наменској индустрији и међународним односима причињена штета, у ком обиму и ко је за то одговоран, као и шта је ВБА предузела у границама својих законских овлашћења да то спречи и документује, а одговорне процесуира. Како је могуће да су подаци о томе доступни страним обавештајним службама и новинарима, а у Србији о томе нико ништа не зна, нарочито они којима је посао да о томе имају сазнања.

Афера „Крушик“ је још један драматичан доказ погубних последица успостављања партитократског режима у којем су институције у потпуности развлашћене и подређене врху партије на власти, интереси партије постављени изнад јавног интереса, и који је извор системске корупције и непотизма.

Потврђује се да без темељне промене система, обрачуна са партијском државом развлашћивањем странака које треба да започне променом изборног система, Србија не може да се ослободи корупције, обезбеди економски напредак и успостави праведно друштво.