Прочитај ми чланак

Мештани Јадра о Вучићевој посети: Немамо где да га дочекамо, све је закључано

0

Најаву председника Србије Александра Вучића да ће посетити долину Јадра, односно место Горње Недељице, које се налази у епицентру интересовања компаније „Рио Тинто“, мештани овог краја су поздравили, наводећи да се надају да их шеф српске државе неће убеђивати да одустану од борбе за опстанак.

На конференцији за медије, одржаној у среду у Председништву Србије, Вучић је најавио да ће ускоро обићи мештане долине Јадра и разговарати са њима о плану компаније „Рио Тинто“ да ископава литијум на том подручју“У наредних неколико дана боравићу на подручју ових села. Знам колико тамо имам политичких противника, али желим да чујем мишљење грађана. Идем без решења, али нећу да разговарам са тајкунима, већ са народом. Мој је посао, као председника Србије, да истрпим све – од парадајза и јаја. Спреман сам да разговарам дан и ноћ. У стању сам да седим 15 сати, а да се не подигнем са столице. Ко год има шта да каже, спреман сам да понудим одговоре”, рекао је Вучић.

Коментаришући ову најаву, Небојша Петковић, члан удружења “Не дамо Јадар” каже да је добро што се председник одлучио на тај корак.

– Требало је и пре да дође. Добродошао је код нас на разговор, желимо да причамо са њим, али пред свим новинарима, а не иза затворених врата, па да после свако има своју верзију приче – истиче он.

С друге стране, Предраг Ђурић, из села Коренита, напомиње да мештани немају где да дочекају председника.

– Дом културе, цркву су нам закључали и месну заједницу су нам закључали. Ми немамо где дочекати председника државе. Ако дође, очекујем да ће нас убеђивати да попустимо у својим намерама.

Имајући у виду ситуацију и расположење на терену, сумњам да ће држава одустати од „Рио Тинта“ – напомиње наш саговорник.

Душан Филиповић, адвокат Коалиције организација против корупције у заштити животне средине, каже да су мештани спремни да предоче Вучићу све правне недостатке пројекта “Јадар”.

– Спремни смо да разговарамо о свим правним недостацима, да изнесемо чињенице које ће, сигурни смо, подстаћи председника да се на другачији начин опходи према овом пројекту – најављује Филиповић.

На питање да ли верује да ће успети да убеде председника да промени мишљење, саговорник “Нове” самоуверено одговара да је то могуће.

– Убеђен сам да ће он бити довољно разуман да одустане од овог пројекта, ако се на озбиљан и аргументован начин предоче сви његови недостаци – подвлачи Филиповић.