Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛОВА У САРАЈЕВУ: Сећамо се страшног геноцида у Сребреници

0

angela merkel E

Немачка канцеларка Ангела Меркел, поводом руског вета на британску резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН, рекла је у Сарајеву да је очигледно да у вези са тим питањем постоје различита виђења.

Према речима канцеларке Ангеле Меркел, јако је важно „да се ода почаст жртвама, те да се њиховим породицама и свим грађанима БиХ омогући боља будућност“, преноси Танјуг.

„Сећамо се геноцида у Сребреници и свима нам је нужна храброст како би се обликовала будућност да се такве застрашујуће ствари никада више не понове“, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре, на којој није желела посебно да коментарише руски вето на британску резолуцију.

 

Ангела Меркел допутовала у Сарајево

Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је данас у прву званичну посету БиХ, где ће се током дана сусрести са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем, као и са члановима Председништва БиХ.

Меркеловој је добродошлицу на сарајевском аеродрому, у име делегације БиХ, пожелео министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, у пратњи немачког амбасадора у БиХ Кристијана Хелбаха.

Немачка канцеларка се потом упутила према згради институција БиХ, где ће је уз највише почасти дочекати председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Након сусрета са председавајућим Савета министара и састанка делегација БиХ и Немачке, Меркелова ће на радном ручку разговарати и са члановима Председништва БиХ.

Након овог сусрета, за 13.45 часова планирана је изјава за медије у свечаном салону Председништва БиХ.

У плану је, такође, да Меркелова данас посети и изложбу „Сребреница 11/07/1995“ и да се састане са представницама удружења „Мајке Сребренице“.

Немачка канцеларка раније је поручила да је, упркос садашњим тешкоћама, приметан напредак БиХ на путу европских интеграција и да постоје добре шансе да се БиХ прикључи ЕУ.

Председавајући Савета министара Денис Звиздић оценио је да је овакав став Меркелове изузетно позитиван сигнал и да шаље охрабрујућу и подстицајну поруку за све нивое власти да се још активније посвете реализацији кључних приоритета, а то су европске интеграције, економски развој и владавина права.

Меркелова је стигла у Сарајево након посете Београду где је разговарала са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.

(Срна)