Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ С БРНАБИЋ: Берлин и Париз покушавају да поново покрену дијалог о Косову

0

Немачка и Француска покушавају да поново покрену дијалог Београда и Приштине и том питању ће се вратити после косовских избора 6. октобра, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел после сусрета са премијерком Србије Аном Брнабић.

До сада није могло бити наставка разговора јер су косовске таксе представљале препреку и тешку околност, истакла је Меркел.

Фото: youtube.com

Она је рекла да не постоје рокови у којима се преговори о Косову, као и о приступању Србије Европској унији морају завршити, али што пре то је боље, али да не треба лицитирати са датумима.

„За приступање ЕУ потребно је решити одређене ствари везане за Косово“, нагласила је Меркел.

Она је додала да не може рећи када је планирано да Србија уђе у ЕУ, да не зна када ће то да се деси.

ана брнабић, ангела меркелИзвор: Тањуг / Влада Србије / Слободан Миљевић
„На крају – то није важно, важно је колико је Србија напредовала у свом развоју“, истакла је канцеларка Меркел.

Брнабић: Потребно историјско помирење

Питање Косова и Метохије је једина тачка неслагања или неразумевања између Србије и Немачке, али је најважније да разговарамо, да чујемо мишљење Немачке, представимо и своју позицију, да приближимо ставове и покушамо да дођемо до дугорочног, одрживог решења за односе Београда и Приштине, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

„Без историјског помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан, а она нам је потребна“, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Брнабић је поручила да европске интеграције остају стратешки циљ Србије, истичући да је за Београд Унија мировни пројекат.

Балкан има своје комплексности и специфичности, а дугорочан мир и стабилност на Балкану доћи ће тек када цео регион постане део ЕУ, нагласила је она.

Мислим да је Балкан важан и за саму ЕУ и захваљујем Немачкој на политичкој, финансијској, техничкој и стручној помоћи на европском путу, рекла је Брнабић.

Знамо шта нам је чинити да убрзамо реформе, нагласила је Брнабић, а посебан фокус је на владавини права, уставним реформама и разговарали смо где смо стали и шта морамо даље.

Разговарале смо о борби против организованог криминала и корупције, слободи медија, медијској стратегији, раду са медијима, раду у парламенту, дијалогу са опозицијом, истакла је Брнабић.

Брнабић је захвалила Меркел на иницијативи за покретање Берлинског процеса, додајући да су косовске таксе на српску робу пољуљале трговинску сарадњу.

Она је, међутим, набројала конкретне резултате тог процеса, попут споразума о транспортној заједници, споразума о ромингу у региону и инфраструктурне пројекте.

Нема јаке, безбедне, стабилне Србије без јаког, стабилног, предвидивог региона Западног Балкана, рекла је Брнабић.

Говорећи о економији, Брнабић је поменула да у Србији послује 400 немачких компанија, које запошљавају 60.000 радника.

Брнабић је представила економске резултате Србије, по којима је стопа незапослености 10,3 одсто, јавни дуг 52 одсто БДП, а стране директне инвестиције у 2018. години 3,5 милијарди евра.

Брнабић је позвала Меркел да посети Србију, којој је захвалила на позиву да борави у првој званичној посети Немачкој као премијерка Србије.

Канцеларка Меркел је претходно приредила свечани дочек за премијерку Србије, уз интонирање државних химни и војне почасти.

Брнабић ће, након састанка са Меркел, разговарати и са Удружењем породичних предузетника, као и са директором немачког Удружења породичних предузећа и дигиталне асоцијације (БИТКОМ).

Премијерка Србије је започела дводневну посету Берлину јучерашњим састанком са председником Удружења немачких предузећа Мариом Оховеном.

Она је том приликом представила порески и правни оквир који Србију позиционира као земљу која своју економију трансформише ка иновацијама и знању.

Спољнотрговинска размена са Немачком, која је најзначајнији економски партнер Србије , износи готово пет милијарди евра.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!