Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ ПРЕ ПЕНЗИЈЕ жели решење за Косово

0

Немачка канцеларка Ангела Меркел прижељкује да док не „оде у политичку пензију“, односно до краја њеног мандата, који траје до 2021, Београд и Приштина постигну споразум о свеобухватној нормализацији односа, и наставиће да се „свим снагама“ залаже за постизање решења за Косово у наредним месецима, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова из Берлина.

Наши саговорници истичу да је „нормално да сваки политичар жели да себи за живота дигне споменик“, па би тако и Меркел желела да своју богату каријеру крунише тиме што ће дати „велики допринос“ да се „расплете косовски чвор“, будући да је најавила да се неће кандидовати на изборима након што јој истекне актуелни мандат. Ипак, како сазнајемо из више извора у немачкој престоници, Меркел неће променити став да „нема прекрајања граница на Западном Балкану“.

Foto: twitter

„Немачка канцеларка је веома заинтересована за наставак преговора Београда и Приштине. Имајући у виду прилично млако интересовање других западноевропских актера, Меркел сматра да Немачка има јасну одговорност да се постара за постизање решења за Косово. Ангажовање Ангеле Меркел је, такође, мотивисано тиме што она и даље верује и подржава проширење Европске уније, као најефикасније оруђе за стабилизацију Западног Балкана. С обзиром да је јасно да ни Србија ни Косово неће моћи да постану чланови ЕУ све док не постигну правнообавезујући споразум, Меркел ће сигурно наставити да се залаже код обеју страна за решење које ће бити прихватљиво и српском и косовском друштву, као и Унији“, објашњавају дипломате.

Наши саговорници подсећају да се Ангела Меркел приликом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата у Паризу одвојено састала са српским и косовским председником, Александром Вучићем и Хашимом Тачијем

Саговорници Данаса тврде да је „Меркел чврста у мишљењу“ да „није могуће прекрајање на Балкану, нити у другим деловима Европе“, што је изазвано бојазнима да би се такав „сценарио“ потом догодио и у БиХ и на још неким местима“. „Канцеларкин став да није могуће да се проблем Косова реши разграничењем, односно корекцијом граница, подржава већина немачких политичара и званичника, а чињеница да је она најавила повлачење из политике неће утицати на промену њених уверења“, напомињу наши извори.

Незванична сазнања Данаса о непромењивости мишљења Ангеле Меркел потврђује Јохана Дајмел, заменица директора Асоцијације за Југоисточну Европу из Минхена. Дајмел истиче да је канцеларка „била и остала веома јасна – нема никаквих промена граница, и она је веома одважна у свом ставу“.

– Упркос актуелним спекулацијама, она није усамљена у свом гледишту у Европи. Према мојим сазнањима, и поједине друге чланице ЕУ деле њено мишљење – Холандија, Румунија, Шпанија, Велика Британија… Због таквих замерки ми већ видимо да је званични Београд „умекшао тон“, односно да се сада говори о „свеобухватном споразуму, укључујући гарантовање права мањинама и тако даље. Али, ми сви и даље не знамо „шта је на столу“, наводи саговорница Данаса.

У дипломатским круговима се, подсетимо, увелико спекулише да званични Берлин неће одустати од заговарања модела који би подразумевао чланство Приштине у УН, док би Београд у том случају добио заједницу српских општина на Косову.

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствовала је прексиноћ у оквиру своје посете Берлину свечаној вечери коју је организовао лист Зидојче цајтунг, у присуству немачке канцеларке. Како је саопштила Влада Србије, свечана вечера одржана је у оквиру Привредног форума, у свечаној сали Немачког историјског музеја. Том приликом премијерка Брнабић изразила је захвалност канцеларки Меркел „за сву подршку коју Немачка пружа Србији“ и разговарала са њом о питању КиМ. Брнабић је током посете Немачкој учествовала и на форуму „Србија у ЕУ“, у организацији Фондације Конрад Аденауер, те обишла тренинг центар компаније Сименс.

Krihbaum данас код Вучића

Председник Србије Александар Вучић примиће данас (четвртак) Гинтера Крихбаума, председника Одбора за европске послове у Бундестагу, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника. Према најави, није предвођено да се њих двојица обраћају медијима, већ ће након састанка бити прослеђено саопштење. Крајем прошлог месеца немачки посланик Петер Бејер изјавио је да Србија треба да призна „де јуре“ Косово јер у супротном неће постати чланица Европске уније, док је Амбасада Немачке потом за Данас изјавила: „Став немачке владе се није променио. Ми очекујемо свеобухватну нормализацију односа кроз потписивање правнообавезујућег споразума. У којој форми ће се то остварити, остаје на двема странама да се договоре.“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!