Прочитај ми чланак

МЕКЕНЗИ: Бомбе на Србију биле су огромна грешка

0

Некадашњи командант Унпрофора у БиХ Луис Мекензи каже да је агресија НАТО на Србију 1999. године била огромна грешка Алијансе.

– То што се догађало на Косову 1998. и 1999. године био је интерни обрачун ваших легитимних снага безбедности са терористима које је америчка пи-ар компанија из терористичких униформи преоденула у борце за слободу. Иста та агенција претходно се увежбала ратујући за потребе босанске владе против Срба. Та 1999. била је година када је НАТО славио 50 година постојања, а није имао непријатеља ни на видику. Ваша земља је зато бомбардована – рекао је Мекензи за „Новости“.

Упитан да ли је Хашки трибунал оправдао своје постојање, он каже да је ослобађање Насера Орића било срамотно.

– Тај чин је потврдио пристрасност суда и то заувек – каже канадски генерал.

Говорец́и о Сребреници, каже да се 1995. године догодио ратни злочин, али не и геноцид.

– Претходно ратни злочин у селима око Сребренице починиле су трупе које је водио Насер Орић. Његове јединице су излазиле из енклава које су штитиле снаге УН и чиниле зверства над Србима. То је такође ратни злочин. О геноциду над Бошњацима не може да се говори, јер су снаге босанских Срба уредно евакуисале све цивиле, жене, децу и старце из рејона борбених дејстава – истиче Мекензи.

Каже да је још раније рекао да је агресија НАТО била илегална и неоправдана и да је видевши стање на терену предложио раграничење Срба и Албанаца на Косову и да нова граница између два народа иде од истока до запада на општој линији кроз Приштину.

Мекензи сматра да је место Србији на Западу, као и да, упркос грешкама које су учињене, Србија треба да уђе у НАТО.

– Допринос Србије савезничким победама у прошлости је историјски немерљив – закључио је Мекензи.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!