Прочитај ми чланак

Мекалистер предлаже преговоре и после избора, став СзС о бојкоту остаје исти

0

Каква је будућност преговора власти и опозиције? Тим поводом, известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, упутио је писмо председници Скупштине Маји Гојковић. Предлаже да се преговори одвијају у две фазе. Небојша Стефановић уверава да сет мера које је предложила владајућа странка о побољшању изборних услова може да се примени у року од два до три месеца.

Две фазе преговора власти и опозиције – то је у основи писма Дејвида Мекалистера председници Скупштине Маји Гојковић. Дневни лист Данас пише да ће се прво организовати серија округлих столова у Скупштини којима ће копредседавати Гојковић и представник Европског парламента, уз могуће учешће и стручњака, на пример из ОЕБС-а.

Разговарало би се о изборним условима, РЕМ-у, бирачким списковима, финансирању кампање, посматрачима.

Друга фаза сачекала би да прођу избори. Потом би било речи о међустраначком дијалогу и изградњи поверења. Милан Антонијевић из Фондације за отворено друштво – организатор шест округлих столова на Факултету политичких наука, каже да није добио писмо Мекалистера о будућем дијалогу, али да постоје разговори са ЕУ у којима је спреман да учествује.

„На овом састанку верујемо да ће бити и цивилног друштва, да ће бити и оних странака које нису у овом тренутку парламентарне. Видећемо на који начин ће се састанци одвијати. Знамо само колики је број оних који ће из сваке странке моћи да присуствују састанцима. Тај формат је очигледно већ задат, а за остале детаље мислим да има још неколико недеља, да видимо шта ће се у међувремену дешавати“, каже Антонијевић.

С обзиром на то да је пролеће, за кад су најављени избори, све ближе, има ли времена да евентуални будући преговори дају резултат?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић сматра да мере за унапређење изборних услова на које се обавезује изборна већина могу да се примене у року од два до три месеца, а неке и раније.

„Ја верујем у наредна два месеца, три месеца највише, неки могу да буду урађени у року од седам дана и те мере ће бити урађене у року од седам дана, неке ће бити урађене за двадесетак, тридесет, неке за шездесет дана, имамо шири спектар, у зависности где је потребно јавно слушање, где је потребна редовна процедура кроз Народну скупштину, не можемо Народној скупштини наметнути кратак рок због обавеза Скупштине“, каже Стефановић.

Поједини представници опозиције различито гледају на исход досадашњих преговора.

„Ево сад се говори о РЕМ-у, сад се говори о неком телу који треба да контролише РЕМ, сад се говори о чињеници да постоје притисци у јавним предузећима, сад се говори о томе да у Скупштини треба да буду одређена тела која ће да воде рачуна о трошењу новца, сада се говори о изборној комисији, говори се о бирачким списковима, значи то су све ствари о којима се није говорило, чињеница је да је то по мени наредак на боље“, каже Александар Шапић из СПАС-а.

„Да се протести нису десили, да се бојкот инстиутуција од стране нас у опозицији и осталих који се налазе у тим институцијама, да се нису десили, данас ми не бисмо седели и говорили о дијалогу и о промени услова, јер СНС то сигурно не би самостално урадила, њој не одговара бистра вода, јер у њој не зна да плива, да ли је нешто боље, имамо неку промену, али недовољно добру“, сматра потпредседник и посланик ДС Дејан Николић.

Упркос најавама представника владајуће странке да изгледа за побољшање изборних услова има, као и позиву Маје Гојковић за нови формат разговора, представници Савеза за Србију остају при ставу да ће бојкотовати изборе. Једино с ким би они да преговарају је, како кажу, Дејвид Мекалистер.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!