Прочитај ми чланак

МЕКАЛИСТЕР ПРЕДЛАЖЕ две фазе разговора власти и опозиције – пре и после избора

0

План шефа Спољнополитичког одбора и известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера о посредовању ЕП у преговорима власти и опозиције о изборним условима подразумева вођење дијалога у Народној скупштини "у две фазе", наводи се у писму које је Мекалистер упутио председници парламента Маји Гојковић.

У парламенту би била организована серија округлих столова, а у писму Мекалистера у који је лист „Данас“ имао увид, каже се да „треба укључити све парламентарне странке које изразе спремност да учествују“.

Мекалистер предлаже да се у својству копредседавајућег нађу Маја Гојковић и неко од представника ЕП, док би у разговору учествовали лидери парламентарних странака и група, плус један посланик и један члан особља, а не искључује се ни учешће стручњака.

Прва фаза фокусирала би се на политички дијалог већине парламентарних странака о кључним условима, потребним за унапређење изборног окружења пред изборе.

У првој фази била би организована три међустраначка дијалога од септембра до децембра, од којих би први био 9. и 10. октобра, а теме разговора, како се наводи, обухватиле би медије (РЕМ и РТС), изборне услове, едукацију бирача, бирачке спискове, финансирање кампање, позиве страним посматрачима.

Друга фаза означила би наставак дијалога након избора са фокусом на међустраначки дијалог и изградњу поверења у процедурама и праксама Народне скупштине.

Мекалистер сматра да би та фаза требало да почне у септембру наредне године и да подразумева техничку анализу.