Прочитај ми чланак

МЕДВЕДЕВ УОЧИ ДОЛАСКА У СРБИЈУ Решење за Косово САМО у оквиру Резолуције 1244!

0

"Током разматрања и решавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, не једностране акте. То је, пре свега, резолуција Савета безбедности УН 1244", јасно је рекао Медведев у интервјуу за Новости.

У више наврата смо на свим теренима, на свим нивоима, говорили о томе да се држимо ранијег става. Полазимо од неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије. Полазимо од тога да током разматрања и решавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, не једностране акте. То је, пре свега, резолуција Савета безбедности УН 1244.

Ово, у интервјуу за „Новости“, поручује премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев, коментаришући вишегодишњу подршку званичне Москве Србији у њеној жељи да очува Косово и Метохију у свом саставу.

Упитан да ли то што су многе западне земље, игноришући међународно право признале сецесију КиМ, може да се заврши стварањем „велике Албаније, Медведев је одговорио:

– Све идеје различитих нових уједињења, држава и тако даље веома су опасне. Пошто на крају провоцирају најагресивније кругове, који су у највећој мери националистички опредељени, да постижу своје циљеве помоћу насиља и оружја, којег је, све у свему, још довољно. Сматрам да су то врло опасне изјаве.

Руски премијер, уочи сутрашње званичне посете Србији, где стиже на обележавање заједничког јубилеја – 75-годишњице ослобођења Београда, за „Новости“ је говорио и о све гласнијим покушајима ревизије историје, притисцима Приштине и међународне заједнице, односима Русије и Србије, позицији Републике Српске, ширењу НАТО, улагањима у нашу земљу…