Прочитај ми чланак

Медојевић: Уценили Мила – НАТО или Русија

0

Медојевић је оценио да повратак компромитованог политичара какав је Ђукановић на премијерску позицију и подршка неких ценатара међународне политике за формирање владе са мањинским странакама, последица стратешких интереса неких иностраних фактора.

Тешко бреме: Мило Ђукановић и Небојша Медојевић

Милу Ђукановићу дозвољено је да се врати на место премијера под условом да у његовој влади не буде министара који су под утицајем Русије и који су неприхватљиви западним силама, изјавио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић, који тврди да је америчка администрација пред Ђукановића поставила услов – Русија или НАТО.

Осврћући се на недавну посету заменика помоћника државног секретара САД Филипа Рикера Подгорици и његове похвале на рачун Ђукановића, Медојевић је казао да је прилично сигуран да ће се састав нове владе диктирати споља.

„Није случајан избор саговорника Рикера и чињеница да се сусрео са Душком Марковићем и Милицом Пејановић-Ђуришић, а није са актуелним премијером Игором Лукшићем или његовим ментором Миланом Роћеном“, каже Медојевић.

Он је оценио да повратак компромитованог политичара какав је Ђукановић на премијерску позицију и подршка неких ценатара међународне политике за формирање владе са мањинским странакама, последица стратешких интереса неких иностраних фактора.

После арпског пролећа и промена односа великих сила у утицају на Средоземљу, Црна Гора је, каже Медојевић, остала једина медитеранска држава која није под контролом НАТО.

Постоји озбиљна забринутост у неким важним структурама НАТО, казао је он, да би руска средоземна флота, која је у Сирији, након расплета кризе могла потражити нову локацију за своју базу на Медитерену.

Према његовом мишљењу, тренутно једина могућност је Бока Которска, па да је очигледно да се неким центрима моћи веома жури да се затвори и тај мали комадић обале, како би спречили стартешко позиционирање Русије и њених војних потенцијала на црногорксом приморју.

„Ако је стартешки интерес САД да Црну Гору на бризну учлани у НАТО, сигурно да ће критеријуми за чланство бити драстично ублажени“, сматра Медојевић.

 

(Фонет, Вести)