Прочитај ми чланак

Медојевић: Пале су све маске – Нека је вечна слободна и демократска Црна Гора!

0

Пале су све маске. Сви релеватни продемократски и проевропски фактори у Црној Гори коначно су прогледали и виде оно што сам ја видио 1998. године. Срамотно је пропао пројекат “Прво држава, па демократија”. Пале су све гаранције које су пратиле то стратешко партнерство изворних суверенсита са почетка 90-их и изворних лопова. Лопови су, као и увијек, преварили суверенисте. Додуше не све.

Неки суверенисти су у међувремену постали лопови и њима је лијепо. Они се сада и не сјећају да су ови изворни лопови били 90-их свим срцем за Велику Србију, охрабривали националистичку ратну еуфорију и гурали резервисте у Дубровачку срамоту, а њих 180 и у саму смрт, ловили Бошњаке избјеглице 1992. и депортовали их на стријељање, хапсили и прогањали лидере СДА и Бошњаке са сјевера, обезбјеђивали гориво за тенкове Ратка Младића за масакр у Сребрници, слали најповјерљивије људе из ДБ и полиције да 1996. године, упадом на територију суверене БиХ, отмицом спасавају Караџића, Младића и Крајишника од хапшења за које је СФОР добио наредбу.

foto: screenshot

Прихватањем ових лажи историјских размјера, ови суверенисти из 90-их су се сврстали у један посебан сој људи којих је увијек било у Црној Гори кроз њену тешку историју – оних који су због личног интереса служили свакој власти. Природно, изворни лопови из 90-их, највише презиру управо ове суверенисте и третирају их као сваку купљену ствар којој прође рок употребе.

На жалост, посебно велику штету за демократски развој и модернизацију Црне Горе, направили су они изворни суверенисти који су повјеровали да ће изворни лопови из 90-их, одједном, постати поштени, демократији и европским стандардима одани људи, само ако Црна Гора постане независна и суверена држава.

Узалуд су била упозорења нас неколико да лопов остаје лопов и у Великој Србији и у независној Црној Гори и да је први и незаобилазни задатак свих демократских снага смјена лоповске власти. Као што су били лажни српски националисти и подржавали рат, тако су постали и лажни суверенисти и промотери идеје независне државе.

Они су били и остали лопови који имају само једну идеологију – корупцију, и само једну вјеру – новац. Срастање великоспрског ратног национализма са државом 90-их година и улазак у ратно лудило и распад земље, лопови су искорстили да “зараде” први милион кроз шверц и корупцију.

Срастање мафије и државе, лопови су искористили да “зараде” прву милијарду кроз економију органзованог криминала претварајући независну Црну Гору у платформу за дјеловање и склониште највећих свјетских нарко картела. Црна Гора постаје прва држава на свијету у власништву мафије.

Великоспрски лопови из 90-их, послије 24 године постају великоцрногорски мафијаши свјетских размјера.

Поклич из 1998. године “Прво држава па демократија” довео нас је 2013. у најтежу државну кризу од 1918. Добили смо државу, без демократије са мафијом која влада. Црна Гора је данас слабија и мање самостална и мање држава него 1998. године. Разорене институције су немоћне да спроводе Устав и законе.

Буџет се користи за плаћање корупцијских рачуна и мафијашких дилова. Црна Гора је данас само празна љуштура, без правде, без снаге, без морала, без привреде и без слободе. Зато је историјски важан овај момент, када су суверенисти из 90-их који су мсилили да искористе и преваре лопове из 90-их, схватили да лопов остаје лопов и да је преваранте тешко преварити.

Пакт са ђаволом који су суверенсити из 90-их склопиили са Ђукановићем 1998. године је раскинут. И то је добро. И међународна заједница раскида пактове са режимом јер им сада монструм више не треба и постаје лоше друштво које треба избјегавати. Поруке су јасне. Црна Гора оваква не може нигдје и потребне су коријените политичке промјене.

Покрет за промјене је спреман за историјску мисију. Нијесмо сујетни и не тражимо ексклузиву. Отворени смо за све који сматрају да лопове из 90-их треба смијенити и отворити нову демократску и европску страницу црногорске историје. Улог је и данас, као и 1918. године, огроман. Судбина државе и народа. Боље је одстранити тумор, него да изгубимо државу, понос и част. Нема државе Црне Горе без демократије и слободе. Нека је вјечна слободна демократска Црна Гора!