Прочитај ми чланак

Међустраначки дијалог: Власт прихватила формирање тела за праћење медија

0

Власт у Србији у оквиру међустраначког дијалога о изборним условима прихватила је формирање тела које ће надзирати медије, као и измене састава Републичке изборне комисије, тако да у њу буду укључени и представници опозиције, изјавио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

„Сагласили смо се с тим да се образује привремено надзорно тело које ће обезбедити политички плурализам и професионалну стручност“, рекао је Дачић медијима након сесије у дијалогу уз учешће европарламентараца.

Рекао је да би се то тело састојало од 12 чланова, од којих ће шест предложити Регулаторно тело за електронске медије, а шест опозиција.

То надзорно тело би имало улогу да прати медије, изради правилник за јавни сервис и информише јавност о питањоима од значаја у изборној кампањи, рекао је Дачић.

РЕМ би морао да донесе и упутство које би било обавезујуће за јавни сервис, додао је.

Представници власти су се сагласи и са тим да се деси привремена измена састава РИК, додавањем шест чланова и шест заменика чланова из редова опозиције, казао је председник парламента.

“Да будем искрен, мислим да су неке политичке партије имале одређени страх да их не би пре свега Ђиласова политичка платофрма оптуживала да помажу власти“, додао је он.

Истакао је да ће власти у Србији реализовати све што је усаглашено без обзира на то ко из опозиције се сложио а ко не.

Дачић је казао и да у наредним данима и недељама очекује да се странке, групе, коалиције и платформе определе да ли учествују у имплементацији свега што је прихваћено.

„Без обзира на то колико су разговори били тешки, мислим да је постигнут значајан напредак и да смо имали веома коректне разговоре са представнциима ЕП и да смо били спремни на компромис, а компромис подразумева да постоје и делови са којима се неко не слаже“, рекао је Дачић.

У раду данашње седнице није учествовао део опозиционих странака, које су у петак напустиле дијалог.

Председник Србије Александар Вучић рекао је тим поводом у суботу да су посланици Европског парламента могли да виде „ко кочи те процесе и ко не жели компромис„.

Странка слободе и правде, Покрет за преокрет, Покрет слободних грађана и Демократска странка одлучили су да неће учествовати у наставку разговора, а како су пренели новинарима – власт је одбила све предлоге који се тичу избора и заступљености опозиције у медијима.

Лидер ССП Драган Ђилас рекао је да је документ који су понудили европарламентарци оцењен као неприхватљив, јер не нуди конкретна решања ни механизме.

У дијалогу су учешће наставили покрет Двери, Заједно за Србију, Доста је било и Народна странка.