Прочитај ми чланак

Међународни институт: ЦГ тајна служба „инфицира“ НАТО лажима о литијама и корони

0

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане тврди да црногорска тајна служба континуирано шаље лажне контраобавештајне информације о литијама својим западним партнерима из НАТО како би сачувала предсједника Мила Ђукановића, а једна од лажи је и да је Србија конфисковала три црногорска респиратора.

Тај институт који редовно анализира догађаје на Блиском истоку и Балкану, а чији је предсједник Савјета бивши политички директор Бијеле куће Крег Смит, објавио је студију – „Сигурносно обавјештајно дјеловање за вријеме панедмије Ковид- 19“ са посебним освртом на дјеловање Агенције за националну безбједност (АНБ) Црне Горе.

FOTO: in4s.net

У анализи се тврди да је црногорска тајна служба континуирано шаље лажне контраобавјештајне информације својим западним (НАТО) партнерима, односно да она у региону Балкана представља најилустративнији примјер за „обавјештајно инфицирање“ које интензивно дјелује на инфицирању сигурносно-обавјештајног система НАТО-а.

НАТО инфициран обавештајним лажима из Подгорице

То се, како се наводи, интензивирало почетком одржавања масовних литија и молебана у организацији Митрополије црногорско-приморске СПЦ због доношења спорног Закона о слободи вјероисповијести.

Од јануара ове године АНБ је, према тврдњама аналитичара ИФИМЕС-а, започела интензивно креирати и слати невјеродостојне, често и лажне информације о појединцима и организацијама оптужујући их да раде против државе и државности Црне Горе и против НАТО-а.

Експерти института сматрају да се ради о најобичнијим подметањима, лажима, које су посредоване у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а, али и партнерским сигурносно-обавјештајним агенцијама са намјером да се нанесе штета појединцима и организацијама, а заштити режим предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

ИФИМЕС наводи да је познаваоцима прилика у Црној Гори јасно да се ради о обичним лажима и подметањима АНБ, јер режим Мила Ђукановића добро зна да би повлачењем спорног Закона о слободи вјероисповијести престала сва масовна окупљања и наводна угрожавања државе Црне Горе и НАТО-а, којег Ђукановић овога пута злоупотребљава за личне интересе опстанка на власти.

Због тога, како се додаје у извештају, НАТО мора обратити већу пажњу на провјеру и класификацију свих обавјештајних података који долазе из Црне Горе и упозорити режим да не злоупотребљава чланство у НАТО-у, јер нико не напада нити угрожава Црну Гору и Алијансу.

Режим Ђукановића, како се каже, који је већ 31 годину на власти, уплашен је протестима на којима се окупља чак трећина свих грађана Црне Горе из различитих етничких заједница.

Здравствени систем Црне Горе није спреман за Ковид-19

Поједине сигурносно-обавјештајне агенције из региона односно њихови поједини припадници укључени су, како се наводи у извештају, у коруптивно-криминалну мрежу Мила Ђукановића и незаконито раде за његове интересе што захтјева већи надзор над њиховим радом и санкционирање у матичним земљама.

Црна Гора је, наводе истраживачи, током пандемијске кризе проузроковане вирусом Ковид-19 у почетку прикривала податке о зараженима, једно вријеме себе је представљала као једну од ријетких земаља која нема обољелих што није одговарало реалном стању. Касније се показало, да Црна Гора према званичним подацима има исти број обољелих као Косово* (око 100), а Косово* има скоро четири пута више становника и далеко бројнију дијаспору, која је значајним дијелом настањена и у Италији.

Лаж да је Србија конфисковала три респиратора

Црна Гора је, како се истиче у извештају, стварајући лажни амбијент, да није жариште пандемије проузроковане вирусом Ковид-19 чак лансирала лажне контраобавјештајне информације, да је Република Србија отуђила три црногорска респиратора. Тиме је, наводи се, поновно скренута пажња са пандемије и њених посљедица проузроковане вирусом Ковид-19, јер се показује да здравствени систем Црне Горе није спреман да се суочи са пандемијом Ковид-19 и онда се све покушава искористити у политичке сврхе.

Аналитичари сматрају, да је Црној Гори потребно помоћи у суочавању са пандемијом проузрокованом вирусом Ковид-19, јер њено неодговарајуће реаговање на висок интензитет пандемије може проузроковати велики број људских жртава.

Ипак, како наводе, најјачи вирус, којим је већ три деценије заражена Црна Гора је вирус криминала и корупције, који је капиларно присутан и инфициран у свим сегментима друштва, а његов носилац је владајућа Демократска партија социјалиста и њен челник Мило Ђукановић.

Могло би се, тврде у ИФИМЕСУ. навести још низ примјера обавјештајног дјеловања АНБ као што је било субверзивно дјеловање Црне Горе према Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу поводом иницијативе за успостављање тзв. мини Шенгена.

Али, како се истиче, и прије неколико дана када су режими црногорског предсједника Мила Ђукановића и албанског премијера Едија Раме (ПС) заједно са предсједником Косова Хашимом Тачијем (ПДК) учествовали у рушењу Владе Косова коју је водио Аљбин Курти.

Такође, режим Ђукановића почео је са јавном објавом имена особа за које постоји ризик од заразе проузроковане вирусом Ковид-19, што особе, које се налазе у (само)изолацији стигматизује чак и криминализује те се тиме крше њихова темељна Уставом загарантирана права.

АНБ расадник кадрова за одржавање режима

Аналитичари сматрају, да је АНБ типичан примјер каква не треба бити једна модерна сигурносно-обавјештајна агенција, која је ослонац вишедеценијског режима и политичко-криминалних структура.

АНБ је, истиче се, легло и расадник кадрова за одржавање режима Ђукановића, а то потврђује и чињеница да је актуелни предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић био директор Агенције за националну безбједност.

Забрињава чињеница, да АНБ непрестано креира и пласира измишљене информације у сигурносно-обавјештајни систем НАТО-а о наводним опасностима, а институције државе Црне Горе проводе дипломатско-обавјештајне активности према појединцима и организацијама.

Аналитичари сматрају да уколико је Мило Ђукановић симбол НАТО вриједности у региону, онда не изненађују резултати обављених истраживања у државама Западног Балкана, који показују да је повјерење и углед у НАТО-а несумњиво у сталном паду и због тога НАТО мора изразити забринутост.

Аналитичари сматрају, да тежину епидемијске ситуације у Црној Гори потврђују и званични подаци да се Црна Гора 26. марта 2020. године званично обратила НАТО/ЕАПЦ за међународну помоћ са захтјевом за помоћ (Montenegro requests international assistance in their response to COVID-19) у којем се између осталога тражи мобилна болница са 1.000 болесничких кревета и са потражњом чак за 5.688.353 хируршких маски, пише у анализи ИФИМЕС-а.