Прочитај ми чланак

Медији у Црној Гори: Кривокапић је нови премијер

0

Преговори представника три коалиције почели синоћ, није отварана прича о читавом пакету споразума који би значио поделу власти, потврђено је “Вијестима” из више извора. На основу изборног резултата премијерско место треба да припадне коалицији “За будућност Црне Горе”, док ће друга по јачини коалиција - “Мир је наша нација”, вероватно преузети место шефа парламента.

Преговори о формирању нове власти представника три коалиције почели су синоћ, али није отварана прича о читавом пакету споразума, који би значио поделу власти, потврђено је “Вијестима” из више извора.

FOTO: IN4S

Начелни став је да на основу изборног резултата премијерско место треба да припадне коалицији “За будућност Црне Горе”, док ће друга по јачини коалиција – “Мир је наша нација”, вероватно преузети место шефа парламента.

Иако је јуче било спекулација о конкретним именима, такав договор није постигнут нити се улазило у те детаље, преносе Вијести.

У преговарачком тиму коалиције “За будућност Црне Горе” су носилац листе Здравко Кривокапић, функционери Демократског фронта Предраг Булатовић, Славен Радуновић и Бранко Радуловић, Драган Ивановић функционер Социјалистичке народне партије и професор Владимир Божовић из Матице српске.

Коалицију “Црно на бијело” представљали су функционери ГП УРА Дритан Абазовић, Зоран Микић, Филип Аџић, а коалицију “Мир је наша нација” Алекса Бечић и Борис Богдановић (Демократе) и Миодраг Лекић (Демос).

Један од извора испричао је да је разговор, који је трајао око четири сата, био начелан и уводан. Да се разговарало о томе какве су обавезе и одговорности пред новом влашћу, на који начин је најбоље доћи до рјешења, о динамици рада, те програму будуће владе чији су темељи садржани у споразуму који су лидери три коалиције раније потписали.

Њиме се, како је раније објављено, истрајава на досадашњој политици европских интеграција и чланства у НАТО-у, континуитету регионалне политике и државним симболима.

Дритан Абазовић синоћ је за Телевизију Црне Горе рекао како је важно да нова влада добије међународну подршку и да не буде никакве опструкције, као и приликом потврде изборних резултата.

Сектор безбедности је важан нашим међународним партнерима… ако то зависи од нас, кажем да могу да буду потпуно мирни. Коалиција ‘Црно на бијело’ ће у потпуности заштитити националне интересе Црне Горе… Свака коресподенција са НАТО-ом и међународним фактором ће бити потпуно заштићена и мислим да су они прилично релаксирани у односу на оне прве дане”, рекао је Абазовић.

Он није желио да каже да ли ће Кривокапић бити премијер, наводећи да око тога још нема договора, али да он лично нема ништа против тога.

Објаснио је да своју позицју радије види у парламенту, али да не мора бити ни тамо ако постоји потреба. На питање новинарке да ли је против да тамо буду челници ДФ-а, казао је да неће ништа да каже против тих људи јер су му колеге и да у влади не треба да буду људи који немају референце јер су пред њом веома тешки задаци.

Казао је да у извршној власти треба да буду представнции Црне Горе у малом, да је ту мјесто људима са свера, националним мањинама, женама….

Абазовић је изразио наду да ће 23. септембра, када је конститутивна сједница парламента, бити изабран нови председник, понављајући да не може да каже ко би могао бити на том месту.