Прочитај ми чланак

МАТИЦА МИЛОГОРСКА: „Николић негирао идентитет Црногораца“

0

crnagora-nato

Томислав Николић, на додели повеље почасног грађанина Берана, „индиректно негирао идентитет Црногораца“.

У саопштењу Матице Црногорске је наведено да се та оцена заснива на речима Николића да је „српска идеја од Немањића и Косовског боја непрекидно становала у црногорском кршу, кроз епохе и време“.Николић је у том контексту рекао да онај ко у то не верује треба да се позове на „старе Црногорце“.

„То значи да он претпоставља да постоје и ‘нови Црногорци’, они који не следе ‘српску идеју’ и који су, према томе, издајници српства“, наводи Матица црногорска.

Према оцени Матице црногорске, очигледно је да се председник Србије не одриче својих ранијих ставова, „иако је црногорска власт, дајући подршку да се Николићу додели повеља почасног грађанина, између осталог, образложила да Николић ‘заувек’ признаје Црну Гору и да се наводно одрекао предреферендумске реторике“.

„Мотив додељивања титуле почасног грађанина Николићу политички је срачунат да се релативизује државна самосталност Црне Горе и да се уклопи у кампању против чланства Црне Горе у НАТО. Није случајно што је Томислав Николић почашћен титулом баш у Беранама. То симболички подразумева стварање ентитета на територији Црне Горе. Николићу почасна титула у Беранама, Едију Рами и Хашиму Тачију у Улцињу“, навела је Матица црногорска.

Николићу је повеља почасног грађанина Берана уручена у уторак на свечаној седници Скупштине општине Беране у присуству председника Црне Горе Филипа Вујановића.

Додељивање повеље иницирала је Нова српска демократија, а подршку том предлогу дала је и Демократска партија социјалиста која је у Беранама у статусу опозиције.

Вујановић је рекао да додељивање повеље почасног грађанина Николићу схвата као признање његовом доприносу односима Црне Горе и Србије. Николић је, како је Вујановић навео, уважио државну самосталност Црне Горе.

Додељивање повеље почасног грађанина Николићу, невладина организација Центар за грађанско образовање оценила је као злоупотребу таквог признања и акт усмерен „за политичке потребе“.

 

Бета