Прочитај ми чланак

Маске су пале – Сузана Грубјешић: Више није могућа политика и „ЕУ и Космет”

0

Мала је вероватноћа да ће Србија добити датум за отпочињање преговора пре пролећа наредне године, али очекујемо да Савет ЕУ на данашњем заседању препозна и напоре и напредак Србије у процесу нормализације односа са Приштином.

Више није могуће водити политику на два колосека – и ЕУ и Космет. Сада су се та два колосека испреплела и постала један. То значи да напредовање Србије у процесу европских интеграција најдиректније и искључиво зависи од решавања косовског питања.

Ово је за ”Новости” изјавила Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Србије за еврпске интеграције уочи посете Бриселу. Потпредседница владе боравиће у вишедневној званичној посети седишту европске администрације, где ће се састати са водећим европским политичарима и министрима спољних послова ЕУ.

Грубјешићева истиче да је нормализација односа са Приштином услов који Србија мора да испуни уколико жели да у најскорије време отпочне преговоре о чланству у Европској унији.

– Нормализација не подразумева признање албанске државе на Космету и то је јасно свим странама у дијалогу – наглашава она. – Али, нормализација јесте примена споразума о печату, катастру, матичним књигама и дипломама, о свему што на било који начин олакшава свакодневни живот људи на Космету.

Нормализација јесте и отварање политичког дијалога и примена споразума о интегрисаном управљању прелазима. Нормализација је и налажење решења за север Косова и имовинско-својинска питања и повратак прогнаних Срба и осталих неалбанаца.

Грубјешићева подсећа да је Влада Србије на последњој седници усвојила акциони план, како је раније и најављивано.

– Тај план ће бити доступан јавности која ће, такође, моћи да проверава у којој мери се оперативно примењују препоруке ЕК – каже наша саговорница. – Суштина је да су Србији унутрашње реформе преко потребне не зато што их тражи Брисел, него зато што их траже грађани Србије. Оне су нужне у свим сегментима, од њих су најважнији економија, правосуђе и борба против корупције и криминала. Неће Европа решити наше проблеме, то морамо ми сами. ЕУ није циљ сама по себи, већ средство за модернизацију Србије и бољи живот наших грађана.

Озбиљно и тимски радимо на конкретним мерама, а грађани ће имати пуни увид у сваки сегмент европских интеграција. Морам да нагласим да, за разлику од ранијег периода, европске интеграције сада нису ничији партијски монопол, већ државни посао који сви заједно радимо – каже Сузана Грубјешић.

 

(Вечерње новости)