Прочитај ми чланак

Марку Ђурићу амбасадорска примања већа од 6.000 долара

0

Бивши директор Канцеларије за КиМ и функционер СНС Марко Ђурић месечно зарађује више од 6.000 долара као амбасадор Србије у САД. Иако је пре скоро пола године именован на ту функцију, његова имовинска карта је тек сада објављена на сајту Агенције за спречавање корупције, и то након писања Нова.рс.

У извештају о имовини наводи се да Ђурић као амбасадор Србије има месечну плату од 941 долар, а додатних 5.225 долара прима као “накнаду за увећане трошкове живота и рада у дипломатском конзуларном представништву”.

screenshot

То значи да некадашњем директору Канцеларије за КиМ месечно на рачун легне 6.166 америчких долара.

Судећи по подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, Ђурић, осим месечне плате, нема ништа од имовине. Ни стан, ни аутомобил, нити уштеђевину у банци.

Да ће Марко Ђурић бити нови српски амбасадор у Вашингтону портал Нова.рс открио је у септембру прошле године, а званично је на ту позицију постављен 8. октобра. На сајту Агенције наводи се да месечну зараду од око 6.000 долара прима од 10. новембра.

Према Закону за спречавање корупције, Ђурић је након преузимања нове функције био у обавези да у року од 30 дана пријави имовину и приходе.

Ти подаци нису објављени до данас. Агенција за спречавање корупције није одговорила на питања редакције портала Нова.рс о новом извештају о имовини и приходима новог амбасадора у САД.

Тапшање, скандирање “Ацо Србине”

Бивши директор Владине Канцеларије за КиМ, а садашни амбасадор истакао се гласним скандирањем и прославом победе на косовским изборима 2017. године. “Ацо Србине” орило се Митровицом, а Ђурић је водио скандирање.

У позадини, мало иза кадра, остали су граодначелник Косовске Митровице Ракић, али и бизнисмен Милан Радојчић, који је након тога постао потпредседник Српске листе, иако у то време један од осумњичених за учествовање у убиству Оливера Ивановића.

Ђурић се истакао и врло страственим тапшањем које је забележено док је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић држао конференцију посвећену баш новим изборима на Косову. Ђурић се није сакрио у позадини, већ је у првом плану изражавао своје одушевљење.

Од Отпора до СНС

Марко Ђурић је био члан Отпора, у Српској напредној странци је од оснивања 2008. године, а 2009. постао је координатор правног тима и асистент заменика председника странке Александра Вучића.

Од 2010. члан је Главног одбора СНС. После избора у мају 2012. постављен је за саветника председника Републике Србије за спољну политику, а крајем исте године постао је члан Председништва СНС.

Влада Србије га је 2014. године поставила за директора Канцеларије за Косово и Метохију. За потпредседника Српске напредне странке изабран је на Скупштини СНС, одржаној 28. маја 2016.