Прочитај ми чланак

МАРКО ПУШИЦА (ДВЕРИ): Председник Републике објавио рат Уставу

0

Његова најновија изјава, како ће држава и наредне године финансијски помоћи Кошаркашком клубу Црвена звезда, као и Партизану, све док се не спроведе приватизација, представља очигледан пример несутавног ширења надлежности и овлашћења председника Републике.

Недопустиво је да председник Републике кометарише приватизацију у спорту и полемише о управљању клубовима, као и да са те позиције обећава помоћ Владе клубовима. Произлази да се у његовој личности и позицији стичу и председничка и премијерска овлашћења, и то фактички и противуставно. Сматрамо да се тиме банализује уставна улога шефа државе, који би требало да представља све грађане, изражава државно јединство и обавља све послове из своје надлежности која је прописана одредбом чл.112 Устава.

Очигледно је да је председник Републике објавио рат Уставу и у свакој прилици не пропушта могућност да га погази и негира. Двери неће дозволити наставак такве грубе негације уставности и даљу банализацију положаја шефа државе.

Повреде Устава учињене од стране председника Републике морају бити санкционисане, како политички, тако и правно. Сматрамо да у овом тренутку добар део одговорности лежи на стручној јавности и уставним правницима који морају стати у одбрану Устава.

Уколико останемо неми посматрачи Вучићевих игрица са државом, грађанима и Уставом, пробудићемо се у огољеној диктатури. Устав мора бити и остати брана свачијој личној власти, па и Вучићевој.

Марко З. Пушица,

потпредседник Двери