Прочитај ми чланак

Маркетинг обрукао и Тадића и Вучића

0

tadic-voli-zivotinje_f

Прича о великој спасилачкој мисији Александра Вучића, која већ два дана заокупља Србију, обогаћена је јуче открићем да је малишан с којим се у наручју пробија кроз ледену Војвођанску равницу Албанац из Призрена.

Ова вест испливала је у медијима блиским власти, након што је део јавности Вучића оптужио за цензуру шаљиво монтираног снимка догађаја. Вицепремијер је хитро одреаговао исписујући на Фејсбук профилу да није знао ништа о дечаку.

– Не знам да ли је дете које сам носио до хеликоптера српске или, како кажу новине, албанске националности. Уосталом, кога је брига за националну припадност – написао је Вучић, настављајући снежну епопеју.

Део јавности је причу о храбрости најмоћнијег човека прогласио „аутоголом“ у предизборној кампањи, а истраживач јавног мњења Мирослав Шутић указује да је читав догађај од почетка до краја пратио неукус.

– Не могу да верујем да је спасавање изрежирано. Ако су у праву они који кажу да јесте, онда је то апсолутно претеривање, потпуно непотребно Вучићу, јер има висок рејтинг и могао је да мирно ради државничке послове и одржава га – тумачи Шутић за „Вести“.

Он објашњава да је могуће да је Вучић желео да искористи прилику да се покаже, а да је јавност искористила шансу да причи дода зачин.

Црвена је наша боја: Дачић у Прокупљу

Маркетиншки стручњак Воја Жанетић каже да не би тумачио енигму да ли је подухват намештен, док не чује званичан став странака и медија.

– Читава Србија се уби од прича о Вучићу, а нико званично да коментарише. Нећу ни ја док не чујем неког од политичара или њихових странака, или док не прочитам неки од редакцијских коментара – каже Жанетић за „Вести“.

За сада је коментарисао само вицепремијер бранећи се путем Фејсбука и Твитера од оптужби да је цензурисао видео клипове на интернету на којима је импровизован његов раговор са дететом.

– Видео сам да је додата шаљива нота и веома ми је драго што је тај видео насмејао Србију, мада сматрам да није добро када се, макар и у сврху шале, деца неумесно називају погрдним именима – навео је Вучић кога је неколико невладиних организација оптужило и за скидање са нета ироничних коменатра догађаја.

z

Херој над херојем

Шутић каже да се не може искључити могућност да је Вучићево херојство, дело неког од његових бројних саветника који је маштовит или је сувише гледао америчке филмове.

– Када сам видео снимак, асоцијација ми је била да је логично да иде у такву мисију, али и да има мотив да се експонира у кампањи. Делује да је слика с дететом у наручју била на фону утиска ко је већи херој – бригадни генерал Предраг Бандић са спасеном бебом у наручју или вицепремијер са дечаком – објаснио је Шутић, додајући да је Вучић желео да буде храбар, али је то потез ризичан када је у фокусу јавности.

Од телади до ванбрачне деце

Гафови су пратили и раније предизборне кампање политичара који су гласове тражили у шталама, пластеницима и пољопривредним добрима. Јавност се данима забављала уласком Бориса Тадића у једну шталу где је мазио теле. Али и обиласком цветних расада у једном породичном домаћинству када је домаћина питао

„А где је бумбар“?“, да би потом констатовао да је и „производња цвећа такође пољопривреда“.
Предизборни трик бившег шефа државе с подизањем наталитета у председничкој трци 2004, када је обећавао да ће радити на томе да добије и треће дете, изродио се пре две године у велики гаф, причу да је постао отац ванбрачног детета.

Док се нација забављала, у јавност је процурело да је тај неуспели спин пустио Тадићев маркетиншки маг Срђан Шапер. Од зелене салате Богољуба Карића, зелениш је скоро до неукуса био обавезни део предизборних обећања. Томислав Николић је одлазећи на село приметио да је рурални живот „постао неподношљив“, а Млађан Динкић се са парадајзом у руци заклињао да ће унапредити пољопривреду. Сеоске кампање подстакле су и Ивицу Дачића да политичким супарницима и колегама поручи како ће „поцркати стока од мириса њихових парфема“.

Напредњаци освајају интернет

На интернету се појавио текст на 24 стране, на коме пише да је „упутство Српске напредне странке за остављање коментара на интернету“. Аутентичност документа је немогуће утврдити. У њему се наводи да је у предизборној трци „веома велика важност интернет кампање“, а члановима СНС-а се објашњава како да остављањем коментара на најчитанијим интернет порталима, између осталог и Вести онлајн, креирају јавно мњење и утичу на потенцијалне гласаче.

– На следеће изборе ће интернет имати јако велики утицај. У Србији има више од два милиона интернет корисника. Ништа не кошта, а има велики утицај на бираче. Интернет тим делује више од годину дана, а броји око 500 људи, пише у том упутству. Говорећи наводно о раду интернет тима СНС-а, наводи се да је „наш удео у укупном броју коментара 47 са тенденцијом константног раста. Недељно објавимо преко 17.500 коментара и оставимо неколико хиљада порука на Фејсбуку и Твитеру“.

 

Наведено је и детаљно упутство за коментарисање вести на порталима.

– Користити што више имена како би обичним грађанима који читају изгледало да их је више особа написало, али та лична имена морају да буду доста различита једна од других. Никада о странци не пишите у првом лицу, не остављајте коментаре преко Фејсбук профила. Најбоље коментарисати вест чим изађе, јер су први коментари најчитанији, стоји у објашњењу.

На крају се препоручује да се сви коментари архивирају у посебне табеле како би чланови „инетрнет тима“ представили своје резултате.

 

(Вести онлајн)