Прочитај ми чланак

МАРИНИКА: Вучић признао да се чује са криминалцем Звонком Веселиновићем

0

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић за Нова.рс је рекла да председник Србије, Александар Вучић, уопште није демантовао њену тврдњу да је заправо прислушкиван када је комуницирао са "бизнисменом" којем је суђено због разних кривичних дела Звонком Веселиновићем са севера КиМ, као и једним од потпредседника Српске листе Миланом Радоичићем који су били "на мерама".

Милан Радоичић и Звонко Веселиновић са КиМ, којима се судило у више кривичних поступака у Србији и који су имали статус осумњичених за умешаност у убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици, поново су се нашли у фокусу јавности након последње конференције за медије потпредседнице ССП, Маринике Тепић.

Она је још једном позвала шефа српске државе да одговори на питање зашто директора ВБА, Ђура Јованића, зову Вучићев “носач кофера”.

Говорећи о раду Војно-безбедносне агенције (ВБА), односно њеног директора Ђура Јованића, Тепић је истакла да је Јованић “носио кофер за Вучића по Уједињеним Арапским Емиратима”, те да се поставља питање да ли је због тога награђен или због тога што је заташкавао одговорност ВБА у афери о наводном прислушкивању Александра Вучића.

Њена конференција била је разлог за реакцију председника Србије, који ипак није толико говорио о Јованићу колико о наводном прислушкивању и његовом односу са Веселиновићем и Радоичићем.

„Два пута сам се видео на Косову Веселиновића, а мислим да се никада у животу нисмо чули. Немам ни његов број меморисан у апарату… Са Миланом никада нисам разговарао, осим ако је био присутан на састанцима када сам преносио поруке људима са Косова, па су ту седели и људи из Српске листе“, рекао је Вучић.

Поменута реакција шефа српске државе, према речима Тепић, показује да Вучић није смео да демантује њене наводе, јер је свестан да то није истина.

“Вучић уопште није демантовао моју изјаву да је на мере прислушкивања упао зато што је разговарао са Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем. Напротив, ако пажљиво прочитате шта је рекао, схватићете да је он, на некин начин, признао да је то тачно. Вучић је рекао да мисли да није разговарао са Звонком Веселиновићем и да нема његов број телефона. Због тога сам ја на Твитеру написала да има његов брат Андреј. А има и његов кум Никола Петровић, пошто је он ишао у сафари лов са Веселиновићем”, подсећа Тепић.

ФОТО: КРИК Андреј Вучић (десно) у друштву Звонка Веселиновића (лево) и директора ВБА Ђура Јованића на Копаонику

 

 

Потпредседница Странке слободе и правде каже да брат председника Србије, Андреј Вучић, не само да је у комуникацији са Веселиновићем, већ се и приватно друже.

КУМ Александра Вучића Никола Петровић (лево), Звонко Веселиновић (у средини), Милан Радоичић (десно) ФОТО: БИРН

 

 

“Постоји велики број фотографија који то доказује, тако да и стварност демантује Вучића”, наглашава она.

Вучић није одговорио на питање зашто Јованића зову “носач кофера”

Тепић каже да је занимљиво што је Вучић пренебрегнуо оно што је била централна тема њене последње конференције, а то је улога Ђура Јованића, директора Војно-безбедносно агенције (ВБА), односно њено питање зашто га зову “носач кофера по Уједињеним Арапским Емиратима”.

“Није одговорио на питање зашто професионалци из ВБА тврде да је кофер направио Јованића, као и Београд на води. Вучић је чак прескочио и да слаже о томе. Он је само нахвалио Јованића и рекао да му је човек од максималног поверења, чиме ће сигурно бити ‘одушевљени’ професионалци из ВБА. Људи знају да се ради о човеку који је три пута унапређен мимо прописа, који је недавно добио, такође мимо прописа, огроман стан. Мени су људи из ВБА указали да би било веома занимљиво испитати имовинско стање првог прстена заштите око Александра Вучића, који такође чине припадници војске. Такође, рекли су ми да би било добро испитати имовинско стање руководилаца у ВБА, али не само садашњих, већ и бивших. И како је могуће да Ђуро Јованић, као неко ко је падао на испитима, може да води једну од најосетљивијих служби у земљи”, подвлачи Тепић.

Директор ВБА је Вучићев човек од поверења

Наша саговорница наглашава да нема никакву дилему да је Јованић Вучићев човек од поверења.

“То и јесте проблем читаве приче. Ми управо о томе и причамо. Овде није питање личног поверења, већ професионалности. Ја никада нисам рекла да је ВБА прислушкивала Вучића или да је оперативно то радила. Он то врло добро зна. Рекла сам да је ВБА морала да има сазнања о томе, јер се њени запослени старају о председнику, односно о председавајућем Савета за националну безбедност. Они су имали обавезу да га обавесте о прислушкивању, осим ако нису били саучесници у читавој причи. У сваком случају, неко од њих лаже”, наглашава Тепић.

“Стефановић потрчао да се огласи како би се опрао”

Међу реткима који су, поред председника Србије, реаговали због конференције Маринике Тепић, био је министар одбране Небојша Стефановић, који је потпредседницу ССП оптужио да жели да се оваквим причама докопа власти.

Коментаришући његову реакцију, Тепић наводи да је Стефановић морао да прође “кроз веш машину” како би опрао себе.

“Нисам ништа паметније и мудрије очекивала од њега. Што се тиче оптужби да ми желимо да срушимо власт, то је тачно. Ми се залажемо за смену ове власт и желимо да се ресетује читав државни систем”, закључује Мариника Тепић.