Прочитај ми чланак

МАРИНИКА ПОКАЗАЛА ДОКАЗЕ: Јоргованка и Вучић омогућили Тешићу да пљачка државу

0

Сада имате прилику први пут да видите документ Народне банке Србије на основу кога се види да је фирми Слободана Тешића омогућено да купује робу, плаћа је у динарима, а након тога је касније препродаје у девизама. Питам и министра одбране Александра Вулина шта је то министарство одбране куповало од ГИМ у авансној вредности од 28 милиона динара? - рекла је Мариника Тепић.

– Из извештаја Државне ревизорске институције види се да је пословање Тешића износило готово 40 милиона долара, у односу на ГИМ које има 7,5 милиона динара. Фирма Слободана Тешића има шест и по пута више. Са само три фирме које нису помињане много у јавности, Тешић зарађује. Александар Вучић је покренуо цео систем за свог сарадника Тешића. Питам министра одбране Александра Вулина шта је то министарство одбране куповало од ГИМ у авансној вредности од 28 милиона динара? Јако бих волела да знам, јер Тешићу је омогућено да купује робу у динарима без пет одсто комисионе провизије – рекла је Тепић и додала да је та куповина из 2018. године.
Александар Вулин Александар Вулин

Она је истакла да је тужно да неко ко се зове Мариника више ради за ову земљу, него неко ко се зове Александар или Ивица.

– Они су срамота за ову земљу. Тврдим да сам већи патриота од њих. Што се тиче тужбе и Дачића, радо ћу је дочекати. Што се тиче спота, тужно је да се на тај начин покаже да сте црвено-црну коалицију погодили право у мету – рекла је.

Потпредседница Странке слободе и правде рекла је да се не слаже са начином на који је лидер Двери Бошко Обрадовић увредио Драгољуба Мићуновића.

– Али не слажем се ни са тим да неко оспорава одлуку бојкота сопствене странке у јавности. Поздрављам коментар председника Демократске странке Зорана Лутовца, који је позвао да се смире страсти – рекла је Тепић.

Мариника је истакла да је пре три месеца указала да је један човек одговоран за урушавање наменске индустрије, за бацање на колена фабрика, а то је, како је рекла Александар Вучић, и то све са намером да их доведе у процес приватизације.

– Указала сам да је у посао вратио Слободана Тешића, и то у време када је био на црној листи УН, а сад већ две године у министарству финансија САД. Гувернерки Народне банке Србије Јоргованки Табаковић је наредио да покрива пословање Слободана Тешића и да му омогући такво пословање, да ради мимо закона о девизном пословању и облигационим обавезама.

Тепић је показала документ Народне банке Србије, на којем је потпис Јоргованке Табаковић, из ког се јасно види да је фирми Слободана Тешића Партизан ТЕЦХ омогућено да послује као купац, а не као комисионар.

– Робу набавља у динарима, и то тако што узима робу, плаћа је у динарима и ту завршава посао овде, а затим за вишеструко више новца је препродаје, у девизама, без обавеза да то пријављује било где или плаћа порез. Из извештаја Државне ревизорске институције види се колико је износило пословање Слободана Тешића у 2018. години, и то за три фабрике које нису толико скренуле пажњу јавности – рекла је Тепић.

– Први Партизан Ужице, ППТ Петолетка Трстеник и Слобода Чачак су Тешићеве фирме које су у 2018. години имале зараду од 40 милиона долара, а ако погледате ГИМ, само 7,5 милиона динара. Дакле, Тешићеве фирме послују шест пута више од ГИМ, односно остварују већу зараду – рекла је Тепић и додала да је Вучић „упрегао цео систем за Слободана Тешића“.