Прочитај ми чланак

Мариника најавила кривичне пријаве: Имате две недеље да се изјасните! (ВИДЕО)

0

Државна компанија Телеком дала је приватнику Игору Жежељу 38 милиона евра. Свим члановима Савета за борбу против корупције сам послала примерак тог уговора црно на бело, тражећи да се изјасне о томе. Постоји доказ да је Жежељ након тога купио таблоид Курир и тиме су заједно СНС управа Телекома и Жежељ зацементирали медијски мрак у Србији. Три месеца сам чекала одговор, седнице су два пута отказиване, председник Савета Мирослав Милићевић најавио је да ће се Савет огласити, али то се није догодило - навела је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић на конференцији за медије испред Владе Србије и дала рок до 9. децембра Савету за борбу против корупције и Телекому да се изјасне и покажу штетне уговоре са Жежељем, уколико желе да избегну даље кривичне пријаве.

– Зато сам овде да му кажем: „Господине Милићевићу, нисам од вас тражила да судите и осудите неког на доживотну робију или смртну казну, већ да радите ваш посао за који примате надокнаду од грађана Србије, а то је нешто најједноставније“. Да ли је уговор између Телекома и приватника Жежеља коруптиван, фингиран и да ли је за ништа добио 38 милиона грађана. Најављивали сте три месеца, а онда сте се ућутали. Зашто? Да ли вам неко прети или крију од вас документа за која тврдите да су вам неопходна? Да ли вас је неко ућуткао и ако јесте, реците нам ко то да и ми знамо. Реците нам да ли вам је неко претио и ако јесте, ко? Могу да разумем да сте се можда уплаштили, али онда часно поднесите оставку – казала је Тепић и додала:

– Чак је и недавно Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић поднео оставку на месту директора компаније „Ассецо“ након што смо обавештавали о пословима које су реализовали на сумњив начин. Њихов приход се и више него устостручио након што је Игор Брнабић постао директор, а Ана Брнабић премијерка. Фирма „Ассецо“, којој ам писала у Варшави, разумела је да не може да трпи штетне последице од тога што неко у Србији на партијски и братијски начин обезбеђује новац. Добијали су милијарде од Владе Ане Брнабић и других установа које се финансирају од новца грађана.

– У јулу је 313 милиона динара Синиша Мали доделио Игору Бранићу за уговор. То је готово три милиона евра, а за лечење мале Анике потребно је два милиона. Само од тог уговора, нашим новцем, могли су да помогну у лечењу деце, а то се није догодило – констатовала је Тепић.

– Очекујем од Савета да се позабави и овим уговорима. Није довољно што је Игор Брнабић поднео оставку, јер је државни буџет оштеће, као и новац грађана. Тражићемо да сви одговорни одговарају, као и да се тај новац врати у буџет јер не може неко да пуни џепове, а да се наша деца и обични смртници лече СМС-ом. Исто тако да одговарају и Синиша Мали и Грчић из ЕПС-а, који је 20 милиона доделио компанији Ассецо, а сада нема за помоћ ни привреди, ни лекарима, ни било коме.

– Очекујем од господина Милићевића, као и господина Ћулибрка директора „Телекома“ да одговоре на ова питања, да доставе уговоре и да се изјасне о свему овоме што нас мучи и штети грађанима Србије. У супротном нека поднесу оставке. Нека очекују да ће наставити да се бавим откривањем коруптивних радњи оних који штете грађанима Србије и буџету. Господине Милићевићу и Ћулибру, дајем вам две недеље, до 9. децембра (Међународни дан борбе против корупције) да доставите уговоре о пословању са Жежељем – истакла је потпредседница ССП и додала да уколико се то не деси, посегнуће за новим правним мерама.

– У супротном, 9. децембра кренућемо са серијом кривичних пријава и против вас и против Загорке Доловац и свих тужилаца који прикривају овај криминал и саучествују о њему нечињењем. Они нису портири у тужилаштву да не познају закон, већ им је поверено да обављају часно посао за који их плаћамо.