Прочитај ми чланак

МАРИНИКА: Љајић потврдио да Вучић ради за трговца оружјем – Тешића

0

Одговарајући ми на низ јуче постављених питања о проблематичном извозу оружја из Србије у Јерменију којим је нападнут Азербејџан, надлежни министар трговине за издавање дозвола Расим Љајић потврдио је две скандалозне чињенице: да је у име Србије одобравао извоз оружја у Јерменију од 2017. упркос ембаргу ОСЦЕ/ОЕБС на извоз оружја у ту земљу, као и да је од 19 дозвола, чак 18 потписао за фирме Слободана Тешића "Партизан тецх" и "Вецтура транс", који је финансијер СНС и омиљени Вучићев трговац оружјем - одговорила је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

– У фебруару 1992. Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) затражила је да све државе учеснице уведу ембарго на „све испоруке оружја и муниције снагама ангажованим у борбама на подручју Нагорно-Карабаха“. Овај ембарго је и даље на снази. Велика Британија чак, у складу с тим, на званичном сајту Владе држи обавештење да се, у складу са захтевом ОЕБС-а, трговинске санкције за Јерменију односе и на ембарго на оружје и транзитну контролу и да се ове смернице примењују до 31. децембра 2020 – рекла је Тепић.

Како је навела, да ствар буде гора, министар Љајић својим одговором потврдио и моју већ оправдану сумњу да је најпре штитио Вучићевог проблематичног трговца оружјем Слободана Тешића, који се управо од 2017. налази на црној листи САД.

– Тешић и његово пословање оружјем означени су као ризик за безбедност по цео свет, што сам и лично документовала писаним упозорењем које су САД уручиле министру спољних послова Ивици Дачићу прошле године. Упркос свему томе, ми данас и званично сазнајемо да је Љајић, управо од 2017., обезбеђивао дозволе за извоз оружја у Јерменију двема Тешићевим фирмама, и то од 19 дозвола, чак 18 је било за Тешића – рекла је Тепић.

– Сада је јасно зашто је Љајић најпре данима ћутао после оружаног напада Јерменије на Азербејџан одужјем из Србије, потом чак изјавио да не сме у јавност да износи име фирми којима је одобрио извоз, а данас их је, под притиском, ипак изговорио. Једино није изговорио чије су. И није ми проблем да то опет учиним уместо њега – фирмама Слободана Тешића, финансијера СНС и омиљеног трговца оружјем Александра Вучића, кога је још као министар одбране, лично увео од 2013. године у званичне државне делегације и преговоре о трговини оружјем – навела је.