Прочитај ми чланак

МАРИНА МИЛИЋ (ДСС ЗАЈЕЧАР) ЗА „СРБИН ИНФО”: Напредњацима и социјалистима је одзвонило

0

DSS-Marina-Milic-3
Поводом протеста против СНС властодржаца у Зајечару, редакција „Србин инфо” је разговарала са Марином Милић, председник ГО Демократске странке Србије Зајечар и чланом Извршног одобра ДСС:

Шта је натерало грађане Зајечара на масовне протесте против локалне власти?

– То што је Саша Мирковић са својим „потрчцима“ завео диктатуру, страховладу и једноумље у том смислу да сви они који не раде онако како он „каже“ буду склоњени и протерани са својих функција, иако су добили подршку народа. „Купио” је девет одборника са листе Покрета „Живим за Крајину“ Бошка Ничића је Саша Мирковић „купио“ тако да сада коалиција СНС-СПС има, од укупно 50 одборника, 30 сигурних послушника. Овим је промењена бирачка воља грађана Зајечара.

Осим тога, владајућа коалиција је направила хаос у граду. Јавна предузећа су отишла у стечај и ликвидацију, отпуштено је око 300 радника, а основана су нова у којима су се запослили људи који су били „блиски“ владајућем режиму. Школе, позориште, библиотека, Дирекција за изградњу града и многа друга јавна предузећа остајала су без струје јер општина није измирила дугове Електродистибуцији.

Запослени не примају плате месецима, а смеће се не одзвози недељама. За Зајечарце је била невероватна и одлука да се 30.априла и 1. маја организује „Прајд фестивал“ на археолошком налазишту Ромулијани.

Међутим, врхунац њихове бахатости је био почетак рушења града. Под паролом „Зајечар једно велико градилиште“ изграђен је „кружни токић“ на централној раскрсници. Кажем „токић” зато што на истом не може да прође аутобус а да не закачи ивичњак или бандеру.

Централна улица је сужена, грдски трг је окружен блатом, све улице које воде у центар су ископане и остављене тако изоране, а срушен је и мост на Тимоку који спаја насеље „Котлујевац“ са око 20 хиљада становника и центар града. За који дан ћемо остати и без грејања, јер мазута више нема. Да не причамо о бахатом трошењу градског буџета и просипања пара грађана Зајечара на локалне ТВ станице како би ћутале и радиле само онако како каже Саша Мирковић.

protesti Zajecar 2_n

Ко све од политичких странака учествује у протестима и који су захтеви упућени локалном руководству? Да ли постоји сарадња патриотских партија?

– Главни организатори протеста су Покрет „Живим за Крајину“ и Демократска странка Србије. Првобитно је у причи била и Демократска странака, али се она у почетку повукла. ЛДП и Двери нису желеле у протесте само из разлога што у истима учествује бивши градоначелник Бошко Ничић. Нама то није сметало, јер смо изнад свега ставили град као приоритет а не личне интересе.

Осим тога, нико од нас није поменуо било какве савезе и коалиције, нити таквих договора има. Не морамо исто да мислимо, не морамо да имамо исте програме али морамо одговорно да бринемо о нашем граду. Удружити се за протесте са једним једнинм задатком – расписати ванредне локалне изборе у Зајечару. После трећег одржаног протеста, придружили су нам се радикали, а затим и Нова странка Зорана Живковића, Демократска странка и Влашка демократска странка Србије.

Што се тиче сарадње са патриотским партијама, за сада не постоји сарадња са Дверима (њихово повереништво у Зајечару наводно не жели да помаже Бошку Ничићу), мада мени такви изговори у оваквој ситуацији нису на месту, знајући да су жестока опозиција овом режиму, да имамо савез на републичком нивоу кроз Патриотски блок, као и да Дверјани из осталих градова у Тимочкој крајини редовно долазе на протесте. Радикали су подржали протест.

Када су захтеви у питању, постоје само два: први је упућен пре свега одборницима у градској скупштини, а то је да поднесу оставке и врате мандате народу и тиме омогуће расписивање нових локалних избора у граду Зајечару, а други је да Саша Мирковић напусти град Зајечар.

Одборници Скупштине општине Зајечар су изгласали одлуку по којој протести могу да се одржавају само на пар локација. Какве су то локације и колико људи може да се окупи на тим местима? Шта ћете предузети поводом ограничавања права на окупљање?

– Према новој одлуци политички скупови се могу одржати на Тргу Николе Пашића, који је величине 20 х 30 метара, затим на Краљивици, локација Хиподром, који је неасфалтиран и тренутно зарастао у траву и блато, као и Вашариште и СПЦ на Краљевици. Последње три локације се налазе на брду надомак Зајечара које иначе служи за рекреацију и одмор. Последња локација је СП комлекс Попова плажа, спортски комплекс који има терене, мини голф терен и нема места где би се могао одржати било какав скуп. Исти је такође запуштен.

Укратко, то су локације где не може да стане ни 1.000 људи, нити су погодне за било какве скупове зато што не постоји могућност да се постави бина, нема струје и слично. Наредних дана организациони одбор ће се договорити шта ће преузети поводом ове одкуке. Сигурно ћемо поднети оцену ње законитости и уставности.

Како коментаришете одлуку Скупштине града Зајечара, по којој протести могу да се одрже само ако организатори претходно уплате 30 000 динара?

– Ова одлука није донета у складу са законом и уставом. У питању су последњи трзаји напредњака и социјалиста у Зајечару и овим само показују да им је одзвонило. Намет од 30.000 динара је харач који челници желе да покупе, надајући се да ће тиме да спрече протесте. Тачно је да немамо пара, да се на разне начине довијамо како би могли да организујемо све ово, али постоје добри људи који воле овај град и који желе да помогну.

Тражили су од нас и да платимо комуналну таксу зато што заузимамо јавну површину постављањем штанда на коме смо сакупљали потписе грађана за подршку кривичној пријави коју ћемо поднети Тужилаштву за организовани криминал. Питам се само да ли ће организатор концерта Цеце, који треба да се одржи 7. марта, платити ових 30.000 динара.

Да ли су и на који начин вршени притисци на организаторе протеста?

– Притисци трају од првог протеста, а сада су у још већем интензитету. Први је извршен на Немању Вукадиновића, председника ГО ДС Зајечар, када је ДС изашао из приче. Колико је нама познато, уцењиван је послом и кривичним пријавама. Ја сам лично више пута „упозоравана“ да не смем да се бавим политиком зато што сам државни службеник у суду и да могу да изгубим посао, затим да ћу бити „оплетена“ преко медија, његове ТВ „Бест”, као и текстовима у разним медијима, који ће задирати у моје породичне прилике.

Притисци на Бошка Ничића су константни и стални, од подношења кривичних пријава до узмемиравања путем штампе и телевизије. Последње је писање у „Куриру“ како је наводно претио смрћу једном градском већнику.

Овим путем желим да се обратим „незналицама“ којима није им јасно како то ја смем и могу да се бавим политиком (овде мислим првенствено на Душана Младеновића, преседника СДП-а ГО Зајечар, заменика градоначелника Зајечара) и поручим да прочитају Закон о државним службеницима. Могу и да питају свог „Великог вођу“ који је „дипломирани правник“ опростите „Магистар, мастер“, па нека им објасни да сам ја државни службеник – извршилац, на кога се примењује овај закон, да нисам изабрано нити постављено лице, да не радим ни у војсци ни у полицији (на њих се примењују други закони) и да могу да се бавим политиком и да своје слободно време могу да користим како ја то желим и хоћу.

Ја сам жена која није глупа да ради нешто што би било против закона и против моралних принципа. Да јесам, вероватно би била члан СНС-а. Претња да ћу добити отказ у мени само појачава одлучност да их рушим, даје ми снагу да издржим и да се борим још јаче. .

Да ли постоје докази за корупцију, страначко запошљавање или друге махинације у Зајечару?

– Докази постоје и они ће уз кривичну пријаву бити достављени надлежним службама као и Тужилаштву за организовани криминал зато што се ради о једног организованој криминалној групи окупљеној око СНС и СПС.

На крају бих само додала да је ово што се дешава у Зајечару пресликана слика свих градова Србије и Србије уопште. Једина разлика је у томе што смо ми кренули. Искрено очекујем да ће се и други „дозвати“ памети. „Устани Србијо“ је стари је слоган. Ми смо запалили жишку, остали нека запале ватру.

(Србин.инфо – Алексеј Димитријевић, Дејан Петар Златановић, фото: ДСС Зајечар)

saša mirković zorana mihajlovic 6

Михајловић: Поштовати одлуку Скупштине Зајечара о забрани окупљања

Потпредседница Владе и функционерка СНС Зорана Михајловић није данас желела да коментарише одлуку Скупштине Зајечара о забрани политичких скупова градјана на централном градском тргу, али сматра да ако је скупштина локалне самоуправе такву одлуку донела, онда треба и поштовати.

– У другим државама не само да се наплаћује окупљање него су они који организују те скупове у обавези, поред пријаве, и да иза себе почисте неред – рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара како кометарише недавну одлуку града Зајечара којом су одређена места на којима грађани могу да се окупљају и да је уведена накнада за то.

Она је рекла да се не би мешала у то где ће се грађани окупљати и на који начин, јер је то посао локалне самоуправе.

Председник Скупштине града Зајечара Саша Мирковић је рекао да свуда треба да постоји простор за одржавање јавних и политичких скупова, као што постоји и посебан простор за одржавање културних скупова.

Како је рекао, у Зајечару грађани могу да се окупљају на Тргу Николе Пашића који се налази на свега стотинак метара од централног трга Ослободјења у Зајечару, као и на још два места, и да ће ту моћи да иразе и своје задовољство и незадовољство.

– То што неко оптужује да је то забрана, то није забрана и поносан сам на то што у Зајечару може да се ирази незадовољство, али морамо да обратимо пажњу на то ко нас критикује” – истакао је Мирковић.

ДСС: Донета одлука је незаконита и неуставна

Поводом данашње изјаве министарке Зоране Михајловић да се мора поштовати Одлука Скупштине Зајечара о забрани окупљана ГО ДСС Зајечар даје следеће саопштење:

Донета Одлука је пре свега незаконита а потом и неуставна. Овако донетом Одлуком повређено је Уставом загарантовано право грађана на слободно окупљање и повређен чл.20. Наиме, истим чланом у ставу 2 прописано је да се достигнути ниво људских и грађанских права не може смањивати а чл.54 ст.3 Устава да се слобода окупљања може ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља људи, морала, права других или безбедности РС. Чланом 2 Закона о окупљању грађана прописано је да се простором примереним за јавни скуп сматра простор који је приступачан и погодан за окупљање чији број није унапред одређен.

Донесеном Одлуком не само да су одређена места која нису приступачна и погодна за окупљање неодређеног броја људи већ је и извршена подела на једне и друге скупове што ни Уставом ни Законом није прописано као право Општине, одн. Града да то ради. Тиме се директно крши уставно право слободе окупљања јер једни се могу сакупљати на одређеним локацијама а други не.

У прилог овом иде и то да Општина одн.Град ни у ком случају не може смањити право које је већ постојало и до сада било дозвољено грађанима (достигнути ниво слободе) како то изричито прописује чл.20 ст.2 Устава.

Због свега овога ГО ДСС Зајечар ће се придружити осталим организаторима скупа у подношењу захтева за оценену уставности и законитости овако донесене Одлуке као и поношењу пријаве Заштитнику грађана о директном кршењу прописа. Уверени смо да госпођа министарка јако добро познаје Закон и Устав те да је оваква дата њена изјава дата пристрасно те да иста може послужити у застрашивању грађана да не изађу на заказани и данас пријављени скуп за 09.03.2015.године.

Наравно да се све одлуке морају поштовати па чак и оне које нису уставне и законите до одлуке Уставног суда али за овако тенденциозно дату изјаву једног министра, који при томе и није задужен за оцену да ли је нешто дозвољено или не, је то недопустиво.

(Танјуг)