Прочитај ми чланак

Марфи: Вучић подржао суверенитет БиХ, неће бити сецесије Републике Српске

0

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи изјавио је да је на састанку, који је са заједно амбасадором у Србији Кристофером Хилом одржао у Београду са председником Србије Александром Вучићем, кључна порука била подршка територијалном интегритету и суверенитету Босне и Херцеговине.

„Разговарали смо о подршци САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ и нагласили смо важност функционалних, ефикасних и одговорних државних институција. Било је добро чути да се председник (Вучић) слаже с нама“, рекао је Марфи за регионалну Н1 телевизију, коментаришући састанак одржан пре два дана у Београду.

Амерички дипломата је истакао да неће бити ништа од поделе БиХ, сецесије, нити нарушавања територијалног интегритета те земље.

Фото: Printskrin Instagram Budućnostsrbijeav

 

„Председник Републике Српске Милорад Додик кренуо је опасним путем. Његове претње су заиста неодговорне, а његова реторика је запаљива. Немогуће је извршити сецесију од БиХ, не постоји уставни основ за то“, нагласио је Марфи.

Навео је и да Додик негира геноцид у Сребреници и да прети да ће одузети право на слободу штампе и окупљања.

„Мислим да је део разлога у томе да Додик покушава одвратити пажњу од властитих промашаја и немогућност његове власти да избегне стављање Републике Српске под финансијску хипотеку. Импликације могу бити озбиљне“, оценио је Марфи.

Он је нагласио да САД неће бити по страни док, како је казао, Додик „упорно бира да води БиХ путем конфликта“.

„Вара се, штитићемо БиХ“, истакао је амерички амбасадор у БиХ.