Прочитај ми чланак

Манојловић: Последице француско-немачког споразума биће улазак Косова у НАТО

0

Директор кампања Крени-Промени Саво Манојловић изјавио је да ће последица прихватања и имплементације француско-немачког споразума бити улазак Косова у НАТО.

Манојловић је агенцији Бета казао да председник Србије Александар Вучић „веома лоше“ води преговоре о нормализацији односа Србије и Косова, „јер се Србија одриче свог међународног утицаја на територију Косова и Метохије“.

Фото: Принтскрин

„Пет чланица ЕУ и НАТО (Шпанија, Кипар, Грчка, Словачка и Румунија) које не признају независност Косова, учешће Србије у имплементацији споразума могу да протумаче као њену сагласност да Косово постане члан НАТО. Овај споразум и његова имплементација биће изговор за ове земље да ‘случај Косова’ неће моћи да буде примењен на њихову територију, јер се Србија сагласила са сецесијом своје територије“, оценио је Манојловић.

Додао је да је изузетно спорно то што председник Вучић даје различите изјаве након састанака с Аљбином Куртијем и међународним представницима.

„Имамо једну недефинисану ситуацију да се након споразума излази с полуодређеним изјавама. Преговори се воде јако лоше. У међународном праву није спорно да и усмена сагласност одређеног државног званичника, председника, премијера или министра спољних послова, обавезује државу. У Бриселском споразуму постоје одредбе које указују да се он у целини мора испоштовати“, рекао је Манојловић.

Указао је да председник Србије „не сме или не жели“ да пред међународним посредницима изнесе став о неслагању са на пример изјавом америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да је споразум закључен.

„Сасвим супротне изјаве Вучић даје када се врати у Србију и гостује на Пинку. На опозицију урла када му кажу да је постигао споразум, али имате ћутање и гледање у под када то исто кажу Борел (Жозеп), Лајчак (Мирослав) или Ескобар. Не демантовањем њихових изјава оставља простор за различита тумачења“, рекао је Манојловић.

По његовим речима, чланство Косова у Уједињеним нацијама неће моћи да се реши без сталних чланица Савета безбедности, Русије и Кине.

„Русија и Кина ће тим питањем сигурно трговати са Западом, али је проблем што се Србија одриче свог међународног утицаја на територију Косова и Метохије“, казао је он.

Манојловић је рекао да је Вучић три пута договорио формирање Заједнице српских општина (2013, 2015 и 2023), а да је заузврат дао полицију, судство, енергетику, Газиводе, Брезовицу…

„Делује као да играте шах и да због једног пешака изгубите три вредније фигуре. Заједница српских општина у уставноправном смислу нема никаквих озбиљнијих правних овлашћења карактеристичних за федералне јединице, па ни покрајине. У суштини, сам споразум Заједници српских општина као збиру локалних ентитета даје овлашћења које оне по природи ствари већ појединачно имају“, закључио је Манојловић.