Прочитај ми чланак

Манојловић: Да је Вучић бранио Косово као Рио Тинто, била би боља ситуација

0

Да је Вучић бранио интересе Срба на Косову као што је бранио интересе Рио Тинта, онда би овде ситуација била далеко боља, казао је Саво Манојловић.

Представник покрета Крени-промени је у интервјуу за КоССев иронично приметио да би боље било да председник „ништа није радио“ од тога како се до сада бавио Косовом.

„Од његовог бављења сада ћете имати људе који немају средства за живот, мислим на људе које су повукли из косовских институција, око 3.500 породица“, рекао је Манојловић.

Примећује да је проблематично то што су ови службеници у систему Републике Србије потписали тромесечне уговоре и уговоре о делу.

„Зашто нису запослени за стално? Значи, ви желите да имате људе на кратком повоцу. То нису људи, то су онда робови које ви контролишете“, оценио је Манојловић.

На опаску да је истоветна пракса запошљавања и у централној Србији, Манојловић каже да није смело да се дозволи да се Срби на Косову уцењују.

„Шта је проблем да од севера Косова и Косовске Митровице направите нормално место за живот? То нису некава улагања, а сви знамо колико је новца упумпавано, па испумпавано, а не можете да имате и нормалан живот на северу Косова и функционере који имају по 10, 12 станова, који имају хотеле на Копаонику, возе се хеликоптерима“, такође је истакао.

„Вучић руководио барикадама“

Манојловић је председнику Србије спочитао и начин на који су организоване барикаде на северу Косова.

Сматра да је он „руководио барикадама“ и да је „изграђивао политичку позицију“, али да је резултат „катастрофалан“.

„Људи су огорчени овде и искоришћени. Многи су чак и веровали да су те барикаде искрене. Већи број људи је теран по обавези, али је одлазио и велик број људи који је веровао у ту идеју, одлазили су да би се борили за своју државу и своја права“, казао је Манојловић.

Уместо да се изађе са листом захтева и њих држи по сваку цену, захтеви су се мењали, оцењује Манојловић, док са друге стране примећује и да је много битније питање инсталирања база специјалне полиције на северу Косова.

Сматра да су локални Срби имали право да се за своја права боре преко барикада, истицањем оправданих захтева.

„Међутим, испоставило се да блокирањем путева на северу учесници тих блокада нису постигли резултат за разлику од блокираних аутопутева у Србији прошле године, одакле је председник Србије могао да ‘научи’“, нагласио је.

Истовремено, Манојловић наглашава да он ни на који начин не жели да локално становништво хушка ни на шта, с обзиром на то да живи у Београду.

Повукао је још једну паралелу између случаја Рио Тинто и косовске приче.

„Оно што се ради људима у Долини Јадра и притисак који се врши у Јадру и околини Ваљева, слично је притиску мало нижег интензитета који се врши на људе на Косову када треба да се раселе“, каже.

„Куртијева политика ствара атмосферу у којој су могући напади на Србе“

Саво Манојловић истовремено истиче да је српски председник направио још једну грешку.

„Вучић је по први пут имао идеалну ситуацију због Куртијевог понашања, али је није искористио“, примећује.

Додаје да „Куртијева политика ствара атмосферу у којој су могући напади на Србе“.

То је упоредио са оним што се догађало у Србији као претходница убиству Оливера Ивановића, када се, како је рекао, „преко медија 2017. вршила демонизација српског лидера“.

„Косовом су се увек бавили они који нису бринули о интересу народа“

Напомиње да се не ради само о одговорности власти СНС, већ и да је иста матрица коришћења и током претходних власти – да се Косовом баве и да су на Косово довођени људи који суштински нису бринули о интересу народа.

„И овде је, чини ми се, створена једна атмосфера да ко год дође ће преварити људе и мислим да је то највећи губитак. Када нема наде, људима је тешко да се боре“, додао је.

Манојловић наду ипак види у недавном протесту који је организован у Косовској Митровици, а са којег је послата порука о жељи локалне заједнице да се укључи у решавање сопствених питања.

Са друге стране, упозорава да ипак сада не смеју да дозволе да „бес, који очигледно постоји, пређе у деструкцију“ и да уместо тога имају конструктиван план.

„Косовска прича је Бермудски троугао, који гута људске животе и судбине и који исисава наду из једног прелепог подручја. Бавећи се великим питањима, политичари се не баве животом и обичних људи. За мене је главно питање безбедност српске и осталих неалбанских заједница, јер сматрам да они јесу и најугроженији. Међутим, то је и територија која је дубоко криминализована, са које млади људи дефинитивно одлазе. Ипак, верујем да можемо да будемо генерација која ће од Западног Балкана да створи боље место“, закључио је Саво Манојловић.