Прочитај ми чланак

МАНИПУЛАЦИЈА? Зна ли РИК колико је уписаних у бирачки списак?!

0

Председнички, парламентарни и локални избори пали су у сенку дешавања која не иду у прилог фер гласању. "Бугарски воз", куповина гласова, затим и пребијање опозиционог лидера, све је то обележило изборни дан. Међутим, иако је било тешко све то засенити, Републичкој изборној комисији је то успело, па је РИК преузео улогу "звезде дана".

Напрасно је у недељу увече председник РИК одлучио да се не оглашава, па иако је то раније била пракса, овај орган није изашао са прелиминарним резултатима. Оставио је то Александру Вучићу, председнику СНС и у слободно време првом човеку Србије, који је уз гримасе, драмске паузе и уздахе саопштио резултате. Рачуна Димитријевић да ће то Вучић боље од њега да уради.

Побунили су се многи због таквог потеза Републичке изборне комисије, називали су такав потез нечувен, као и највећом срамотом демократије у Србији у последњих 30 година, међутим одлука се није мењала.

Вучић је тако саопштио резултате, прогласио победу у првом кругу на председничким изборима, истакао да је његова листа освојила највише гласова на парламентарним изборима… А све то време Републичка изборна комисија је била у хибернацији. Огласила се дан касније, 24 сата након затварања бирачких места и самим оглашавањем је изазвала нове контроверзе. Овога пута, оне се тичу броја уписаних бирача.

Већ смо писали да се број људи у бирачком списку није поклапао за референдум и изборе расписане за 3. април ове године. Тако је у јануару било 6.510.233 особа у бирачком списку, а у марту, што је објављено у Службеном гласнику, 8.544 мање – 6.501.689.

Остало је тада нејасно шта се догодило и зашто је толики број људи избрисан из бирачког списка. Иако се јавност питала, из РИК-а одговор нисмо добили.

И као да то није било довољно, сада је уследила нова контроверза. Тако је Владимир Димитријевић, обраћајући се у понедељак јавности са седнице, још смањио број људи уписаних у бирачки списак, те је истакао да је 6.268.496 уписаних бирача?! Па, где нестадоше сви ти људи?

Број уписаних у бирачки списак 20. марта 2022. године ФОТО: Принтскрин/РИК

 

Управо то су се многи питали на друштвеним мрежама:

– Колики је број уписаних бирача? Ко је је списак тачан? Невиђена манипулација – написао је Мирослав Паскаљевић на Твитеру.

На овај његов твит су се многи надовезали.

Фото: Принтскрин

 

– Ово сам јуче објавио… Морате да схватите да је ово крађа на изборима. Морате да схватите да неће формирати Владу до јула. Морате да схватите да ће последице по Србију и грађане Србије бити страшне – истакао је Владан.

Фото: Принтскрин

 

– РИК-у је неко украо хиљаде бирача – запазио је ЗоинМихаило.

Фото: Принтскрин

 

– А шта је са разликом између важећи + неважећи у односу на изашле (недостаје 6.915)? Они ни кад лажу не умеју да слажу „поштено“ – написала је Драгана.

Додуше, покушали су неки и да оправдају ову бројку РИК-а, сматрајући да се грешка можда поткрала јер нису сва бирачка места обрађена…

Фото: Принтскрин

 

– Ово је претпостављам на 96,5 одсто обрађених бирачких места, и ту се надови колико је на тих 96,5 одсто бирачких места било уписаних, изашлих, неважећих… А не на целих 100 одсто, јер 3,5 одсто још увек није обрађено – написао је твитераш Завера.

Међутим, број уписаних у бирачки списак би требало да буде познат и да не зависи од броја бирачких места која су обрађена…

Напоменимо на крају и то, председник РИК Владимир Димитријевић је нагласио да је на изборе изашло 3.675.064, да је било 3.558.855 важећих листића, док је 109.294 неважећих.