Прочитај ми чланак

Манифест евроазијских интеграција

0

evroazijska-unija

(Бошко Обрадовић, Срђан Ного)

Покрет Двери се пре свега залаже за што хитније прекидање погубног процеса придруживања Србије Европској Унији, који прати и прикривени процес приступања НАТО. Ова два процеса су споља наметнути након октобра 2000. године, када је у Србији извршена промена власти уз помоћ евроатлантских структура, која је послужила као модел за „обојене“ револуције широм света. Главни циљеви овог нечасног пројекта су да се Србија присили да призна независност окупираног Косова и Метохије, као и да се одврати од Русије, свог традиционалног, искреног и природног савезника. Овај процес би зато водио даљем отимању државних територија и све дубљем економском пропадању Србије. Све и да се једног дана у замишљеној будућности Србија прикључи Европској Унији, она би у њој имала још гори положај од Румуније и Бугарске, које тамо имају трећеразредни значај и статус колоније.

Зато се Покрет Двери залаже за радикални заокрет у међународној политици Србије кроз пуно и искрено опредељење за све видове евроазијских интеграција. Евроазијске интеграције видимо као највећи спољнополитички интерес Србије, и најприродније и најповољније решење за национални и економски просперитет и безбедност како Србије тако и српског народа у целини. Самим тим Покрет Двери залаже се за пуно чланство Србије у организацијама и институцијама кроз које се спроводе евроазијске интеграције.

Ванредни избори који ће ускоро уследити у Србији биће први на којима ће се на политичкој сцени Србије појавити политичка опција која се залаже не само за прекид придруживања Србије Европској Унији већ и за приступање Србије евроазијским интеграцијама. У том смислу, Покрет Двери изаћи ће пред бираче са новом спољнополитичком оријентацијом која би подразумевала следеће активности будуће Владе Србије у којој би биле Двери:

• Моментални прекид са применом Бриселског споразума, којим се признаје независност тзв. Републике Косово. Прекидање и са свим другим активностима које воде прикривеном приступању НАТО. Исказивање заинтересованости државе Србије за пуно чланство у Организацији за договор о колективној безбедност (ОДКБ) и хитно приступање активностима како би се тај циљ спровео што је пре могуће;

• Прекид придруживања Европској Унији и покретање питања чланства у Евроазијској унији и царинској унији као првом виду интеграције. Након одлуке Јерменије да приступи Евроазијској Унији, оборени су сви аргументи против евроазијских интеграција који су истицали непостојање директне копнене границе;

• Приступање активностима на добијању пуног чланства у Евроазијској развојној банци и припремање што већег оснивачког капитала у циљу коришћења повољности као што су антикризни фонд и финансирање инфраструктурних пројеката.

Верујемо да би кроз ових неколико конкретних потеза у смеру евроазијских интеграција Србија стекла знатно повољнији међународни положај и стабилну основу за економски развој. Покрет Двери види Србију у евроазијским интеграцијама и кроз све друге аспекте као што су заједнички економски простор, финансијске интеграције и сарадња по питању заједничких привредних пројеката, развоја саобраћајне инфраструктуре, енергетике, образовања, научне и културне сарадње.

Сматрамо да Србија прво мора да нађе себе и дефинише свој самостални развојни пут како би била пожељна за удруживање. Покрет Двери сматра да је Србији потребно напуштање неолибералног економског модела и прелазак на развојни модел. С тим у вези сматрамо изузетно битним и актуелна дешавања у Русији у вези привредне реформе и напуштања неолибералног економског модела. Сходно томе, Покрет Двери ће се залагати за усклађивање стратегије привредног развоја Србије са стратегијом привредног развоја Русије, као и стратегијом развоја других земаља чланица Евроазијске уније у целини.

Покрет Двери жели да Србија заузме активну улогу по питању евроазијских интеграција, које подразумевају ширу сарадњу пре свега са Руском Федерацијом. Покрет Двери ће се залагати да се у Србији најозбиљније схвате и проуче све ове интеграционе иницијативе како би се Србија што је пре могуће прикључила авангардној групи земаља које предњаче у новим интеграцијама и коју тренутно чине Русија, Белорусија и Казахстан.

Грађани Србије имају разлога за наду: Европска Унија има алтернативу и нема више нити једног разлог за страх да ако не идемо путем Европске Уније немамо где. Евроазијска Унија израста у велику светску силу, у чијим оквирима можемо пронаћи остварење свих наших државних, националних и економских интереса. Покрет Двери ће се одлучно залагати за промовисање идеје евроазијских интеграција у домаћој и страној јавности како би се што пре створила критична маса која би Србију окренула ка овом путу дефинитивног бољитка и напретка.

Аутори су чланови Старешинства Покрета Двери

(Нови стандард)