Прочитај ми чланак

Мандић потпредседник владе, Дритан безбедњак

0

Платформа “Црно на бијело” (ЦнБ) инсистира да им у расподели ресора у власти припадне сектор безбедности, а једну од челних позиција могао би добити, према незваничним информацијама “Вијести”, Зоран Миљанић.

Миљанић је Генерални секретар Грађанског савеза ЦИВИС који је део платформе ЦнБ. Он је бивши посланик (Позитивна, Демос), а, како пише у његовој биографији, радио је у Министарству унутрашњих послова Црне Горе, те као руководилац у криминалистичкој полицији МУП-а Македоније.

Foto: Printscreen

Носилац листе ЦнБ и лидер ГП УРА, Дритан Абазовић, који би такође требало да добије позицију у врху нове владе је више пута рекао да међународна заједница очекује да на кључним местима у безбедносном сектору буду професионалци и да је то усаглашено и са мандатаром.

Извори “Вијести” наводе да очекују да мандатар Здравко Кривокапић пресече и истраје на експертској влади без обзира на поједине захтеве из победничких коалиција.

Једно од имена које се помиње као будући министар правде је правник Владимир Лепосавић, који је био члан експертског тима Митрополије црногорско-приморске у преговорима са одлазећом Владом, а у вези са Законом о слободи вероисповести. Специјализирао је у области међународних људских права на Правном факултету у Вашингтону, а докторирао на теми међународне заштите мањина 2016. године, на Правном факултету Универзитета у Београду.

Кривокапић је раније рекао да очекује да Влада буде формирана до 10. или 11. новембра.

Раније је најављено да је кандидат за министра финансија Милојко Спајић нестраначка личност, који је током кампање био члан саветничког тима Кривокапића, као да ту фигурира и Иван Раденовић из Дојче банке.

Говорећи о будућим челним људима безбедносних служби, Кривокапић је рекао да тај ресор треба да воде професионалци.

“Дошло је време да тај сектор треба да брине само о безбедности Црне Горе и њених грађана, да то буде компетентан професионалац који не размишља партијски и не служи једном човеку”, рекао је Кривокапић за ТВ Прва.

Безбедносни сектор тражи и лидер Покрета за промене Небојша Медојевић, а његове колеге Бранко Радуловић и Бранка Бошњак ресоре науке и просвете.

ТВ Вијести је раније објавила да би, према незваничним жељама, лидер Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић могао бити потпредседник владе, док је Славен Радуновић кандидат за министра одрживог развоја и туризма.

Страхиња Булајић (ДФ) биће, како је незванично потврђено, потпредседник Скупштине, као и Божена Јелушић (УРА). СНП, незванично, има кандидате за три позиције – потпредседничко место у Влади и ресор спорта – за лидера партије Владимира Јоковића, Драгана Ивановића за МУП и Драгослава Шћекића за Министарство пољопривреде.

Према незваничним информацијама, једна од варијанти је и да лидери ДФ-а воде одборе у Скупштини, али проблем је што ДПС тражи више одбора него што је имала опозиција у претходном сазиву.

Кривокапић разговарао са лидерима Албанске листе

Мандатар Здравко Кривокапић јуче је разговарао са лидерима Албанске листе “Генци Ниманбегу – Ник Ђељошај”.

“Вијестима” је незванично речено да се на састанку разговарало о њиховој платформи која задржава и захтеве према будућој влади.

“Рекли смо да било да смо у власти или опозицији желимо и очекујемо да наши захтеви буду обухваћени његовим експозеом. Нијесмо преговарали, али је прича била веома конструктивна”, рекао је извор.

Ник Ђељошај је новинарима након састанка рекао да се без обзира хоће ли бити део нове владе борити за програмске циљеве који су представљени у предизборној кампањи. Генци Ниманбегу је истакао да је коалиција којој припада на састанку послала јасну поруку да ће се борити за бољи положај и већу равноправност Албанаца.

Кривокапић ће данас разговарати са представницима Бошњачке странке.