Прочитај ми чланак

Мандић: Нећемо учествовати у гласању, криза је у парламенту

0

Лидер Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић најавио је да се неће изјашњавати о било каквом предлогу у парламенту док се на дневни ред не ставе тужилачки закони и додао да је одлагањем сутрашње седнице Скупштине на којој је требало да се о њима расправља, изазвана криза парламентране већине.

Од подршке ДФ-а зависи опстанак Владе премијера Здравка Кривокапића.

„Када смо договарали ове законе, знали смо да ће бити притисака од стране организованог криминала, Миливоја Катнића и да ће радити све што може да остане на позицијама које им не припадају. Пружили смо руке и обећали да ћемо изгласати упркос свим притисцима за које смо знали да ће да долазе“, рекао је он на конференцији за медије.

Он је додао да је „прва линија фронта која је попустила био премијер и људи из владе који су почели да објашњавају зашто би требало одустати од онога што смо договорили са министром правде“.

Једностраном акцијом дела парламентарне већине је, како је рекао Мандић, изазвана криза парламентарне већине.

„Ми желимо да се сачува парламентарна већина и донели смо одлуку да наш клуб тј. апсолутна већина парламентарне већине неће учествовати ни у каквим изјашњавањима док се не ставе на дневни ред закони о тужилаштву у истом облику како смо усагласли овде у овој скупштини. То ће бити прво гласање у којем ће учествовати ДФ. Ми смо апсолутна већина“, додао је он.

Посланици владајуће већине одустали су у уторак увече од захтева за ванредно заседање Скупштине Црне Горе 18. фебруара о тужилачким законима којима би се укинуло Специјално државно тужилаштво.

Одлагању седнице се оштро противио Демократски фронт (ДФ), али су одлагање прихватиле остале странке које чине нову парламентрану већину, тако да ДФ није имао већину потребну за сазивање седнице.

Премијер Здравко Кривокапић упозорио је у уторак парламентарну већину да би изгласавање тужилачких закона којим се укида Специјално државно тужилаштво значило да је Црна Гора „прешла црвену линију“ у преговорима са Европском унијом.

Тим законима би се укинуло Специјално државно тужилаштво, те су то оштро критиковале Европска унија и Амбасада САД у Подгорици.

Нова владајућа већина планира да укине Специјално државно тужилаштво чиме би специјални тужилац Миливоје Катнић и остали тужиоци из тог одељења остали без посла.

До избора руководиоца новог Тужилаштва, послове старог у предметима који не трпе одлагање, преузело би Врховно државно тужилаштво, наводи се у предлогу Закона о тужилаштву за организовани криминал и корупцију.

Тај закон нова владајућа већина планирала је да донесе по хитном поступку, без јавне расправе и мишљења Европске комисије, што је до сада био случај када су се усвајали битни закони.

Смењивање специјалног тужиоца Миливоја Катнића тражи Демократски фронт (ДФ) од којег зависи опстанак Владе.

Катнић је против лидера ДФ Милана Кнежевића и Андрије Мандића подигао оптужницу у случају покушаја тероризма 2016. године и они су у првостепеном поступку осуђени на по пет година затвора.

Апелациони суд је међутим укинуо ту пресуду и вратио предмет на поновно суђење.

Лидери ДФ су, по налогу Катнића, хапшени у још неколико случајева током прошлих година.