Прочитај ми чланак

Мандић: Народ није гласао за црногорске тајкуне и они неће састављати владу

0

Зато овај резултат још више добија на значају и изражавам задовољство што је управо ова генерација политичара успјела у томе. Не заборавимо, бивши режим је био спој злоупотреба политике, мафијашких група и криминала, тајкуна, корупције, тајне полиције, корумпираног тужилаштва и судства, шовинизма, али смо ипак успјели да Црну Гору ослободимо од те пошасти

Да је примијењен једноставан принцип, који је заговарао ДФ, по коме би сви политички субјекти који су дио парламентарне већине, сагласно народној подршци, добили удио у новој Влади и на та мјеста сагласно страначким процедурама поставили своје кадрове, посао конституисања нове власти би био завршен истог дана када је изабран предсједник Скупштине, казао је у интервјуу за ИН4С Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера ДФ-а.

Демократска партија социјалиста коначно, послије 30 година, поражена је на парламентарним изборима, који су одржани под њиховим условима. Зашто је народу Црне Горе толико дуго требало се одупре владавини партије Мила Ђукановића?

Тај феномен несмјењивости власти трајао је и много дуже од 30 година, односи се и на вријеме деценијама прије овога периода, јер Црна Гора никада до сада није промијенила власт на изборима. Зато овај резултат још више добија на значају и изражавам задовољство што је управо ова генерација политичара успјела у томе. Не заборавимо, бивши режим је био спој злоупотреба политике, мафијашких група и криминала, тајкуна, корупције, тајне полиције, корумпираног тужилаштва и судства, шовинизма, али смо ипак успјели да Црну Гору ослободимо од те пошасти.

По Вашем мишљењу, који друштвени процеси су били преломна тачка за крах ДПС Корупција, криминал, лоша економска ситуација у Црној Гори или доношење антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести??

Све то што сте побројали су снажни разлози због којих су грађани тражили, жељели и на крају дошли до дуго чеканих промјена. Годинама се гомилало незадовољство због лошег животног стандарда, људи су гледали како се једна политичко-криминална групација богати на рачун грађана који су били све сиромашнији, а њихове фабрике и предузећа угашени… Криминал, тајкуни и режимски кланови су годинама имали заштиту појединих државних структура за несметано дјеловање, а онда је, након свега, режим кренуо у обрачун са политичким противницима, српским народом у ЦГ и Српском православном црквом. Рекао бих да је режим најјаче заљуљан 24. октобра 2015. године и да је сада и коначно нокаутиран. Закон о слободи вјероисповијести је била кап која је прелила чашу, а хапшење свих посланика ДФ, у тој ноћи 26. децембра, је незапамћен чин режимске бруталности у савременој Европи. Управо та истрајност и доследност у заступању народног интереса су довели до пада режима. Дакле, да није било 24. октобра 2015. године и 26. децембра 2019. године и онога што се након тога дешавало, не би било ни 30. Августа 2020. године.

Прошло је је пет година од великих протеста ДФ-а, које је полиција брутално разбила. Како данас гледате на те догађаје?

24. октобар и све што му је претходило – одлуке из Берана о протестима, шаторско насеље испред скупштине, његово рушење и брутални напад полиције и мафије 17. октобра ујутро и увече, био је најснажнији и најодлучнији отпор диктатури који је до тада забиљежен
24. октобар 2015. остаће та прекретница, дан после кога у ЦГ више ништа није било исто. ДФ је чврсто држао барјак слободе, подигао љествицу отпора и борбе и ушао у отворени обрачун са режимом, на сваком мјесту, на улици и у парламенту.

Доживјели смо сваку врсту тортуре, прогона и терора, али смо издржали и нисмо се предали, па нећемо било коме данас дозволити, са које год стране долазио, да компромитује нашу борбу, нити да се кити туђим перјем. Памтимо све наше саборце који више нису са нама, а који су срцем, храбро, до краја били у тој борби и тиме себе уградили у темеље слободне Црне Горе.

Формирање нове владе, није лак процес. То су више пута истакли функционери који чине тренутну већину. Помињу се бројне спекулације да читав процес кочи расподјела функција. Када ће бити изабрана нова Влада?

Да је примијењен једноставан принцип, који је заговарао ДФ, по коме би сви политички субјекти који су дио парламентарне већине, сагласно народној подршци, добили удио у новој Влади и на та мјеста сагласно страначким процедурама поставили своје кадрове, посао конституисања нове власти би био завршен истог дана када је изабран предсједник Скупштине. Тако се ради и поступа у свим демократским државама, а зашто то није до сада урађено у Црној Гори ја вам баш нисам најбоља адреса за одговор.
Ми се не грабимо за фотеље, јер да нас је само то интересовало тамо смо могли засјести много раније. Нема једног значајнијег опозиционара и релевантне опозиционе странке којој није нуђено учешће у власти од стране одлазећег режима. Лично сам у име Нове Српске демократије, 2013. године одбио директну понуду да преузмемо већи број ресора у Влади Црне Горе.
Уочио сам да црногорски тајкуни желе да доминантно утичу на састав нове Владе и зато немам потребе да се данас било коме правдам или устручавам због тога што јавно кажем да Владу нећемо дати некој тајкунској олоши која ће се лажно представљати као експерт, а крашће Црну Гору исто као што су Србију крали чувени тајкунски “експерти” Божо Ђелић и Млађан Динкић. Зато и не чуди што су се црногорски тајкуни и медији које они контролишу увезали са србијанским тајкуном Драганом Ђиласом и његовом медијском групом, па по читав дан састављају Владе и постројавају “експерте”.
Што се тиче Демократског фронта, нама Владу неће састављати црногорски тајкуни јер за те живописне ликове народ није гласао. Мислим да је већини паметније да брину неке друге бриге, попут оних ко је све од њих био повезан са криминалом одлазећег режима и ко је све учествовао у заједничком злочиначком подухвату пљачкања народа Црне Горе.

Како коментаришете одлуку Бошњачке партије, која је одбила позив мандатара Здравка Кривокапића, да буде дио власти? Да ли су њихови разлози за одбијањем оправдани?

Милан Кнежевић и ја смо прошле недјеље послали једно писмо бошњачким и албанским странкама, у коме их позивамо да заједнички покушамо политиком помирења за будућност да отворимо једну нову и свакако бољу страницу у односима наших народа на овом простору. Жао нам је што су политички представници ових народа то одбили. Лично сумњам да су и на ову одлуку националних политичких представника Бошњака и Албанаца важан утицај имали дуги тајкунски прсти. Тајкунски уцјењивачки потенцијал у формирању нове Владе би у случају позитивног одговора Бошњака био значајно умањен па зато вјерујем да су црногорски тајкуни много тога урадили да Бошњаци и Албанци не буду дио нове парламентарне већине. Вјерујем да је понуда коју су добили од мандатара била тако издашна и обилна да је тешко могао одбити било који рационални политичар. Но, наравно, важно је да свак поступа у складу са властитим увјерењима и процјенама. Ми желимо да сви слободно доносе одлуке као што их и ми доносимо, а последице тих одлука свакако ће се оцјенивати са протоком времена. Не мора увијек да се добија, понекад може и да се губи. Мислим да би због јавности било значајно да се зна колико су мјеста у Влади, и других важних руководећих положаја по дубини, добили и шта су све одбили.

Поред избора који су, заиста прекретница у политичком животу Црне Горе, следеће године је и попис становништва. Вијели смо протеклих дана да су се активирали бројни аналитичари, политичари и активисти блиску режиму који траже одлагање пописа. Зашто влада толика паника и бојазан од пописа?

Јасно је да се пројекат ДПС-а, који је у својој суштини значи издају традиционалне Црне Горе, асимилацију српског народа и прогон СПЦ и православних вјерника- срушио. Они су брутално покрали и фалсификовали претходна два пописа и тада нису тражили ово што данас траже, што је једно лицемјерје.

Пошто су им сада из руку отете полуге којима су варали народ, подигли су велику галаму свјесни да ће се убудуће радити по правилима, закону и поштено. По тим правилима, уз поштовање слободног опредјељења сваког грађанина, биће извршен и попис становништва 2021. године.

Афера, монтирани политички поступак „државни удар“ још није добио коначни епилог. Ви сте заједно са Миланом Кнежевићем поднијели кривичну пријаву против Катнића, Станковића, Чађеновића и Судског вијећа. Шта очекујете од тог поступка?

Очекујем да се у најкраћем року заврши овај поступак, као што се то радило са сличним започетим монтираним политичким процесима против Јевреја у нацистичкој Нјемачкој, а које је окончавала нова власт након завршетка Другог свјетског рата. Наравно, тајкунске структуре би жељеле да и овај режимски фукарлук искористе за властите циљеве и када чујете да неко од оних који наводно подржавају данашњу политичку већину, а повезује исход тог процеса са поступком избора нове Владе, знајте да има лични инерес да тако нечасно поступа. Да ли је добио новац од тајкуна или га Миливоје Катнић држи у фиоци мање је важно.