Прочитај ми чланак

Мало је доживотна – Говор мржње битанге Мила: Црква Србије завршиће у провалији

0

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оштро је критиковао Српску православну цркву (СПЦ) наводећи да то није никаква верска организација, већ да је реч о криминализованој и паравојној структури, која је заклоњена вером људи у Бога.

„Она злоупотребљавајући њихова чиста уверења служи најмрачнијим идеологијама садашњице. Оно што данас ради Кремљ, кроз ревизију историје и повратак у доба Хладног рата, уз начин на који то ради уз изазивање криза, па и на Балкану, отварајући великосрпском национализму илузију да ће вратити Косово, а приде да добије и Црну Гору, Русија тиме данас прави озбиљан хаос. И то уз помоћ имплементационих агенција каква је СПЦ“, рекао је Ђукановић у интервјуу за Градску ТВ.

Он је рекао да је СПЦ зато далеко од верске организације, и наводећи да поштује верска осећања људи, упозорио „сваког човека да му између њега и Бога није потребан посредник, а посебно тако извитоперен посредник каква је СПЦ“.

„А она ће се наћи на тапету одговорности за многа злодела која су се догодила на подручју бивше Југославије у последњих 30 година“, казао је он и оценио да СПЦ у времену оваквих поремећаја изгледа моћно, али све је то, како је рекао, „на јако стакленим ногама“.

Ђукановић је рекао да је СПЦ на погрешном путу и додао да се она тако не понаша само на овим просторима, већ и на простору глобалног православља.

Коментаришући улогу СПЦ у Црној Гори, Ђукановић је рекао да иако може изгледати парадоксално, истина је да је захваљујући ауторитету преминулог митрополита Амфилохија више уважавана аутономија православне цркве у Црној Гори, него након његове смрти.

„Он је успео да испослује после референдума три елемента аутономије: да се црква у документима Цркве Србије зове Православна црква у Црној Гори, да има свој Епископски савет и да он има титулу архиепископа, што је аутентично само за аутокефалне цркве“, оценио је Ђукановић.

Додао је да је покушао да подстакне митрополита Амфилохија да иду даље у томе и да кроз разговоре са државном Србије и њеном црквом разговарају о аутономији и обнови аутокефалности црногорске цркве.

„Није желео то да прихвати. Сматрао је да је то што је остварено довољно. Нажалост, показало се да су моје зебње биле тачне. Није прошло много након његове смрти да Црква Србије та три елемента привидне аутономије Православне цркве Црне Горе укине“, нагласио је Ђукановић.

Онај ко је на кривом путу, као што је Црква Србије, завршиће, наводи Ђукановић, „у провалији“.

„Нема никакве будућности за ту улогу такве организације. Јер није реч о верском деловању, већ о националистичком и парамилитарном деловању, проблему који се на ширим просторима препознаје као политички проблем Западног Балкана“, нагласио је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да је тешко разумети да западни партнери нису правилније прочитали карактер црквених протеста од почетка 2020. године до данас.

„Верујем да је и у њиховом интересу да Црна Гора буде стабилна и настави да усваја европски систем вредности. Мислим да је реч о недовољној посвећености том питању, површности, третману врло специфичног балканског проблема кроз призму гледања универзалних демократских проблема и борбе против корупције“, рекао је црногорски председник.

Изразио је мишљење да су западни партнери у том периоду били заокупљени другим питањима, важнијим него што је Балкан и да су „другим, трећим ешалоном остваривали мониторинг у односу на Западни Балкан“.

Он је казао да није имао информације да се припремала оружана побуна на изборима 2020. године, и нагласио да би ти људи који су припремали државну побуну били ухапшени да је било таквих података.

„Свеједно да ли су у мантијама, оделима или тренеркама. Да ли би се у Црној Гори догодило неко велико зло и да ли би се догодила оружана побуна да је победио ДПС? Не би, као што се није догодило ништа ни 2016. године без обзира што је иза великог покушаја државног удара стајала Русија и логистика Србије. Као што се ништа није догодило ни када смо признали Косово, као што се није десило ни 2015. године – зато што је на челу државе била озбиљна структура власти која је основни посао заштиуте националних интереса одговорно извршавала“, рекао је Ђукановић.