Прочитај ми чланак

„Мали, сетили сте се животне средине зато што сте нашли комбинацију“

0

Министре Мали, сваки пут одговарате са све мање аргумената, а све више увреда. Овај пут сте успели да на 10 конкретних цифара о новом задужењу одговорите искључиво увредама, без и једне једине цифре. Али нема везе, ја ћу наставити са цифрама и чињеницама, а Ви слободно наставите са увредама - стоји у саопштењу Душана Никезића, председника Ресорног одбора за привреду и финансије.

Даље се наводи:

FOTO: N.S

Нисте се ви сад сетили екологије зато што вам је стало до здравља људи, јер онда не би дозволили Кинезима да бесомучно трују људе у Бору и Смедереву, не би годинама одлагали коришћење постројења за одсумпоравање у Костолцу, не би сваке године толерисали да депонија у Винчи месецима гори и трује Београђане и не би са Рио Тинтом договарали масовно исељавање људи и загађење воде и земљишта у Подрињу

Ви сте се сетили животне средине само зато што сте нашли комбинацију како да зарадите и на екологији, као што већ зарађујете на путевима, енергетици, некретнинама, ИТ-у, житу, хотелима, авио саобраћају, медицинској опреми, телекомуникацијама, наоружању… и буквално свим другим областима у које држава улаже новац.

Сада се позивате на Зелену агенду, а правили сте се луди када је ЕУ прошле године понудила 9 милијарди евра бесповратних средстава за пројекте Зелене агенде на Западном Балкану, са посебним нагласком на постројења за прераду воде у Србији, па ви брже-боље уговорили те исте пројекте са Кинезима за невероватних 3,2 милијарде евра.

Као што сте се правили луди и када је ЕУ нудила да покрије 50% трошкова спалионице у Београду, која је тада коштала 179 милиона евра и предвиђала да произведена струја остане Београду, па сте уговорили јавно приватно партнерству за спалионицу које ће Београђане коштати 1,15 милијарди евра, а струја бити власништво приватног партнера.

Правили сте се луди и када сте одобрили да се из државне касе исплати 75 милиона евра за Линглонг, кинеску мега фабрику гума, која се увелико гради без еколошке студије и која ће деценијама прљавом технологијом загађивати и Зрењанин и Банат и овај део Европе.

Правите се луди и сад, када термин Зелена агенда користите искључиво као изговор за додатно задужење земље, кроз издавање “зелених обвезница” којима, како кажете, планирате да финансирате пројекте производње енергије из обновљивих извора, а чији су власници данас кумови и родбина највиших државних функционера.

Као што видите, нема код вас бриге ни за људе ни за животну средину, већ се на крају све сведе искључиво на комбинације и финансијски интерес – стоји на крају саопштења Душана Никезића, председника Ресорног одбора за привреду и финансије.