Прочитај ми чланак

Мали: Наш јавни дуг је под контролом

0

Министар финансија и члан Председништва СНС Синиша Мали каже да Драган Ðилас и даље не зна основне економске појмове и да не успева да схвати да се, када је реч о јавном дугу, увек посматра удео јавног дуга у БДП-у.

“Грађани Србије могу да буду мирни и спокојни, а с обзиром на то да је наш јавни дуг у потпуности под контролом. Добро је да смо у ову кризу ушли спремни, са изразито ниским јавним дугом, тако да смо имали простора да финансирамо огроман економски пакет за подршку привреди. На тај начин смо спасили привреду, и позитивно утицали на наш БДП. Погледајте само земље Европске уније – од 27 чланица, у чак 24 је растао јавни дуг. Нисам видео да је Драган Ðилас поменуо неког од њих”, навео је Мали.

Додао је да је јавни дуг еврозоне 86,3 одсто, а ЕУ на 79,5 одсто БДП-а у првом кварталу 2020, док је у Србији у овом тренутку на нивоу од 56,9 одсто.

Он је додао да Ðилас и његови политички саборници нажалост нису имали слуха ни за привреду, а ни за грађане, за време економске кризе 2008. и 2009. године.

“Оставили су привреду и грађане на цедилу и потпуно су уништили нашу економију. Имали сте на стотине хиљаде незапослених, опустошене фабрике, земљу без перспективе! Биле су нам потребне године да спасемо земљу од банкрота, да запослимо људе, да отворимо фабрике, да изградимо путеве… Они након свега тога имају образа да нама држе лекције из економије, а годинама је јавни дуг покривао огромне дефиците које су правили из године у годину”, рекао је Мали и додао да је Србија пре појаве коронавируса четири године за редом имала суфицит у буџету.

Он је подсетио да су Ђиласове фирме у периоду док је био на власти зарадиле 619 милиона евра, а да им је нето добит износила 105 милиона евра, као и да је оставио дуг граду Београду од 1,2 милијарде евра.

“Дакле, што је већи дуг правио у граду Београду, то је више трпао у сопствене џепове. То су постулати по којима послује Драган Ðилас. Човек је чак задужио и сопствену странку. Подсетићу грађане да је откупио дуг ДС-а од 49 милиона динара за 38 милиона динара, а онда и наметнуо камату од 18одсто”, казао министар.

Он је рекао и да је поносан што српску економију хвале све светске финансијске институције, рејтинг агенције, те што држава има снаге да подржи привреднике када им је то најпотребније. Рекао је и да се по понашању у кризи огледа величина једне државе, и да ће се наставити улагања у инфраструктуру у оквиру програма “Србија 2025”.

“Наставићемо да градимо нашу земљу, да улажемо у путеве и железницу, што са једне стране обезбеђује бољи квалитет живота нашим грађанима, а са друге стране повећава наш БДП, по коме смо први у Европи. Поносни смо што у бројним пројектима имамо и подршку наших кинеских пријатеља, који су спасили наша стратешки важна предузећа као што су РТБ Бор и Железара Смедерево, где ради на хиљаде радника који од тог посла хране своје породице”, навео је Мали и закључио: “Поносни смо и што ћемо радити пројекат од огромне важности, брзу пругу Београд – Ниш, који ће допринети привлачењу инвеститора, отварању нових фабрика и нових радних места”.