Прочитај ми чланак

МАЛАГУРСКИ: Путин да обрати више пажње на Србију

0

Руски председник много тога ради добро и користи санкције против Русије на прави начин, каже сценариста, режисер и новинар Борис Малагурски који преко Спутњика позива Путина да му да интервју. „У новом филму ’Тежина ланца III‘ показаћу како нас и биолошки уништавају“, објашњава наш саговорник.

q

Руски председник много тога ради добро и користи санкције против Русије на прави начин, каже сценариста, режисер и новинар Борис Малагурски који преко Спутњика позива Путина да му да интервју. „У новом филму ’Тежина ланца III‘ показаћу како нас и биолошки уништавају“, објашњава наш саговорник.

Преко којих медија пратите председничку изборну трку у САД, коме можете да верујете?

— Изузетно волим да пратим портал „Амерички избори“, води га група младих људи, стручњака са Факултета политичких наука, они су врло објективни. Што се тиче америчких медија, готово сви су против Трампа, па је јако тешко доћи до правих информација. Можда још само „Политико“ има неке информације, сви остали, Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си, сви су у тој причи. И анкете су тако усмерене да се стално убија у појам свако ко би подржавао Трампа. Знам да нам се Трамп никада није извинио због бомбардовања, свакако мислим да је базирање подршке на томе погрешно, али базирати је на његовом односу према Русији, Сирији, горућим светским кризама је много исправније.

Он има реалистичан поглед на све то, не иде правцем конфликта са целим светом као Хилари Клинтон, која иде Бушовом стратегијом „или сте с нама или сте против нас“. У том смислу, мислим да је Трамп боља опција од Хилари. Што мање амерички председник за нас зна — то боље, а Хилари Клинтон добро зна за нас. У својој књизи је рекла да је, када је њен муж имао дилему да ли да бомбардује Србију, она рекла — бомбардуј.

Када бисте били у прилици да дате три савета Владимиру Путину, шта бисте му рекли?

— Први савет је да ми да интервју. Владимире, пардон, председниче, ако слушате и гледате ово, ја бих искрено волео да вас интервјуишем. Шалу на страну, мада није шала, волео бих интервју, тешко би ми било да саветујем човека који је интелектуално далеко надмоћнији од мене и од већине људи на свету. Мислим да много тога ради добро, да користи санкције на прави начин. Мислим да је схватио погодност тог неолибералног пројекта који Запад намеће. Могу да му поручим да истраје, да не одустаје, и да јако пажљиво бира сараднике, људе које ће га једног дана заменити и наставити истим путем.

Погледајте Венецуелу, када је Уго Чавез отишао, оставио је Мадура коме је срце на месту, који има правац, али нема харизму коју је Чавез имао, то људи одмах осете. Савет је да можда мало више обрати пажњу на Србију, постоје многи људи који ван мејнстрима покушавају да стварају, било би добро да постоји баланс подршке. Имамо огроман број западних невладиних организација које оперишу у Србији, било би коректно да имамо и руске. Просечан Србин има позитиван став о Русији, али о њој мало зна, у то пријатељство треба улагати. И обрнуто, Руси треба да сазнају више о нама.

w

Фото: СПУТНИК/ РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ – Борис Малагурски са норинарком Спутњика Сенком Милош

На чему тренутно радите, да ли ускоро можемо да очекујемо Ваш нови филм?

— Спремам нови филм „Тежина ланца III“, који ће се бавити загађењем животне средине, климатским променама и ГМО храном. У првом делу смо показали како су нас уништили ратом, у другом економски, а у трећем ћемо показати како нас биолошки уништавају. Наводимо позитивне примере држава које су забраниле ГМО, попут Мађарске, држава које су успеле да се економски ослободе, попут Исланда. Желимо да инспиришемо људе, да покажемо да борба за боље друштво значи борбу за здравије друштво, за дужи животни век, за то да деца не морају да носе маске кад иду у школу, као у неким градовима у Кини.

Други пројекат је играни филм о групи младих који формирају политичку странку у Србији и кандидују се на изборима. То ће да буде веома занимљиво, реч је о комедији. Играће сјајни домаћи и страни глумци, Стефан Бузуровић и Роб Стјурат, нашој публици познат по улози Ника Слотера у серији „Тропикал хит“. Роби и ја смо стари пријатељи, са задовољством је пристао да глуми у филму. Бавим се помало и маркетингом, видим да ми добро иде.

Клип Ивана Пернара, урађен са циљем да у свету пропагирамо његов говор о ЕУ и НАТО-у, има више од милион и по прегледа, енглеска верзија већ има стотине хиљада прегледа. Када људи виде истину, они је осете, за лаж је потребно пуно пропаганде, понављања те лажи.

Да ли је „српски Мајкл Мур“ упознао Мура?

— Нисам. Велика ми је жеља да га упознам. Иако се сада не слажемо — он подржава Хилари, ја подржавам Трампа — али нема везе, и даље имам велико поштовање према његовом раду. Разумем зашто има ставове с којима се не слажем. Слао сам му велики број мејлова, не верујем да су стигли до њега. Поставићу овај интервју на интернет, ако гледа ово, искористићу прилику — Муре, контактирај ме, желим да разговарамо.

Можда ће господин Мур видети овај интервју на Спутњику, он је човек који жели да буде добро информисан.

— И ја пратим Спутњик, волим Спутњик. Драго ми је што постоји, треба нам више таквих медија који дозвољавају нефилтриране информације, људи су жедни таквих информација, које се објављују какве год да су, коме год да одговарају. То што неки неће да се појаве на Спутњику и кажу да сте ви руска пропаганда и сличне глупости, такви људи су жељни контролисаних медија који пропагирају само њихов став. Таквим људима сметају слободни медији.